Kåseberga på Österlen
Fornstora da´r och födelsedagsfirande
Nu syftar jag inte på att maken har sina fornstora dagar bakom sig. Nej då, han har mycket kvar att ge. Fornstort var det däremot vid Ale stenar.
Men för att ta det från början så firade vi hans födelsedag på två olika platser samma dag. Först svängde vi in i Simrishamn och fick fira både maken och Sillens dag. Vilket sammanträffande! Speciellt eftersom Micke egentligen inte är överförtjust i sill. Men han gillar grejen och äter det både vid jul, påsk och midsommar. Nu blev det dessutom lite sillbonus i augusti. Vi gillade verkligen denna lilla ort så hit kommer vi att återvända och förhoppningsvis kunna övernatta på ställplatsen nära centrum.
Ställplatsen i Kåseberga
Men den här gången åkte vi alltså vidare och ställde upp oss på Kåseberga IP. Ställplatsen drivs av IF Ale. En förening som bedriver bordtennis, ställplats och en tennisbana vid idrottsplatsen. Här finns tillgång till dusch, wc och färskvatten. Du står på en gräsplan. 180 kronor kostar det utan el (2017). Tyvärr var alla elplatser upptagna när vi var här. Du swishar betalningen och sedan dyker det upp någon från föreningen som kollar att du har gjort rätt för dig. Det tycker jag är bra.
Mellan hav och himmel blev vi en gång i tiden man och fru
Kåseberga har en mycket speciell plats i våra hjärtan. Här gifte vi oss nämligen. Mitt i Ale stenar. Mellan hav och himmel. Magiskt! Vi hade tagit med oss alla barnen och hyst in oss på ett Bed & Breakfast. "Giftashelgen" avslutades med att alla fick prova på skärmflygning. Men det var många år sedan. Nu var vi här med vår husbil för första gången. Och till på köpet på makens födelsedag. Det firades självklart med en uppfriskande promenad som avslutades med inköp av rökt lax. Det är gott att vara här - för alla sinnen.
Om Kåseberga och Ale stenar
Ovanför hamnen i det gamla fiskeläget tronar Sveriges största bevarade skeppssättning, Ales stenar. Den omfattar 59 stenblock som vart och ett väger minst fem ton, är 67 meter lång och 19 meter bred. Det här var ingen begravningsplats så det har varit många olika spekulationer om vad platsen har haft för betydelse. Det har med kol-14-metoden konstaterats att stenarna har rests under inom intervallet 400-900 e Kr med tyngdpunkt i 600-talet.
På 1970-talet framförde skådespelaren och författaren Hasse Alfredsson idén om att det kan ha varit en slags solkalender. Skeppets mittlinje pekar mot en punkt i horisonten där solen går upp vid vinter- respektive sommarsolståndet. Oavsett vad så är det en plats där vindarna och havet möter land. Och vilket möte det blir. Upplevelsen är magisk.
I Kåseberga fiskeläge finns hantverkare, souvenirbutiker och Sjöräddningsmuseet sida vid sida med restauranger, fiskrökeri och kiosker. Här är det alltid gott om folk.