logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (648 ord)

Kiruna är en plats under dramatisk förändring

2025 flyttar hela kyrkan 2 kilometer! Hur ska det gå? 

Gruvan har urholkat jorden där människor bor. Lite skrämmande när du tänker på vad vi människor gör med vår natur. Nu är staden i flyttagen. En process som kommer att ta flera år. Vi stannade till vid den vackra stavkyrkan för att få reda på vad som ska hända med den.

Det går inte att undgå att se denna unika kyrka och dess klockstapel där de tronar i falurött högt uppe på sin kulle. Klocktornet färdigställdes 1907 medan själva kyrkan byggdes mellan 1909 och 1912. Förlagan till klocktornet var jämtländska klocktorn från 1700-talet och samiska timmerkåtor. En spännande kombination. Kirunas vackra stavkyrka är en av Sveriges största träbyggnader och skyddas av kulturmiljölagen.

Guide till historien
Vi hade turen att få kyrkans historia berättad av en av deras egna guider. Tack vare det får du ut mycket mer av besöket, och du kan ställa frågor under tiden.

Varför ser kyrkan ut som den gör på utsidan?
Arkitekten som ritade kyrkan hette Gustav Wickman. Den har kallats "vandrarfolkets helgedom" och byggdes för att vara en samlingsplats, inte bara för kristna, utan för hela den nya stadens befolkning. Därför är de kristna uttrycken inte framträdande. Arkitekturen bygger på inspiration av norska stavkyrkor, dock tonades det ned efter unionsupplösningen mellan Sverige och Norge 1905. Själva formen skulle likna en kåta, det syns i hur takbjälklagets konstruktion strävar mot mitten.

12 stycken 250 kilo tunga förgyllda bronsstatyer tittar ut över Kiruna
Totalt är det 12 sådana statyer som står på kyrkans tak. De är utförda av Christian Eriksson och föreställer helt vanliga människor i olika sinnestillstånd. Där finns Förtviflan, Blyghet, Öfvermod, Fromhet och Förtröstan. På vardera sidan om västgaveln ser du Ingifvelse och Hänryckning. På bilden i bildspelet nedan ser du Ödmjukhet, Kärlek, Sorg, Svårmod och Andakt. Vi gillade att Christian valde att visa detta i en vardagsskildring från förr.

Hur är det med insidan då?
Jo då. Den är mörk. All interiör är mörkt tjärad och materialet har en tydlig nationalromantisk prägel. Tittar du på altaret så ser du att det finns inspiration av jugendstilen. Korets snidade gallerverk är inspirerat av samisk ornamentik. Den stora och vackra altartavlan är från 1912 och målades av prins Eugen. Faktum är att motivet inte är svenskt utan förlagan är en målning som prinsen gjorde i Toscana i Italien. När han fick förfrågan om att måla altartavlan skickade han upp den lilla målningen som föll i god jord och sedan omsattes till altartavla. Om du tittar på den så ser du bara religiösa antydningar, som ljuset som strålar ner och stigen som visar att det alltid finns en väg till paradiset. 

Läktaren, predikstolen och den öppna bänkinredningen är ritade av Wickman. Det som också kan noteras är att det finns ett enda kors i kyrkan. Ett litet diskret sådant som står vid altartavlan. Figurerna vid sidan av visar motsättningarna mellan den kristna och samiska tron. Korset var tvunget att finnas för att biskopen överhuvudtaget skulle inviga kyrkan 1912. 

Blir det flyttkalas eller kommer kyrkan gå i kras?

Vi hoppas självklart på det första. Men det är en gigantisk utmaning som väntar. Planer finns på att flytta hela kyrkan i sin helhet cirka 2 kilometer. Det som kan ställa till det är sluttningen. LKAB har kontaktat specialister i USA och förhoppningsvis hittar de en helhetslösning. Alltså en lösning som gör att kyrkan kan landa på sin nya plats hel och hållen. Flytten beräknas påbörjas 2025. Innan dess är det mycket planering. En kyrka är ju något speciellt som betyder mycket för många. 

Plats (karta)

Sveriges coolaste restaurang finns i Haparanda
Idag är vi i Haparanda
 

Kommentarer 2

Gäst
Gäst - bmlarsreseblogg den onsdag, 29 juli 2020 22:10

Visst är Kiruna kyrka alldeles underbar. Vi tillbringade några intressanta dagar i Kiruna 2012 med bl a besök i gruvan och kyrkan. sedan dess har det säkert hänt massor på "flyttfronten".

Visst är Kiruna kyrka alldeles underbar. Vi tillbringade några intressanta dagar i Kiruna 2012 med bl a besök i gruvan och kyrkan. sedan dess har det säkert hänt massor på "flyttfronten".
Åsa den fredag, 31 juli 2020 08:42

Ja, Kiruna kyrka är verkligen speciell, vi tyckte mycket om den. Och det flyttas både hus och vägar efter hand. Hoppas verkligen att de hittar en bra lösning när det gäller flytten av kyrkan!

Ja, Kiruna kyrka är verkligen speciell, vi tyckte mycket om den. Och det flyttas både hus och vägar efter hand. Hoppas verkligen att de hittar en bra lösning när det gäller flytten av kyrkan!
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved