Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (371 ord)

Köge i Danmark

Danskt hygge i välbevarade Köge 

Vi hade siktat in oss på ett stopp i Simrishamn som avslutning på semestern. Så blev det inte. Det var fullbokat på campingen. Istället blev det ett snabbt beslut att svänga in till Köge som ligger cirka 4 mil söder om Köpenhamn.

Tydligen är Köge en av Danmarks städer som har flest välbevarade korsvirkeshus. En trevlig överraskning för oss som gillar kultur och historia. Här finns Danmarks äldsta halvtimrade hus - 1527 är ett respektingivande årtal. Vad Köge också ståtar med är ett av de största torgen, åtminstone här på Själland. Vi lyckades pricka in torgdagen och trots vår usla kurs på den svenska kronan fyndade vi både goda ostar och frukt. 

Utflykten avslutades på den italienska restaurangen Limone som ligger nere vid hamnen. Där åt vi en fantastiskt stor och god hamburgare i italiensk tappning. Inte dumt alls. Ja, du undrar kanske varför vi inte åt pasta. Men vi har lyckats pricka in ett antal italienska restauranger på vägen och kände att vi behövde lite omväxling på menyn. 

Här i Köge finns även ett lokalt mikrobryggeri Bryghuset Braunstein som tillverkar både öl och whiskey. Då och då har de öppet för allmänheten. Men inte när vi var där, tyvärr.

Om Köge

Køge är en småstad på Själland i Danmark. Den ligger vid Køge bugt, omkring 40 km söder om Köpenhamn. Bornholmslinjen har färjeförbindelse till Rønne på Bornholm. 

Så här bodde vi

Vi tog in på Köge & Vallo Camping. Det var hyfsat prisvärt och vi gillade området som har många buskar och träd. Lummigt är fint, och väldigt bra när solen lyser skarp. Det här var nog den lugnaste campingen vi varit på. Riktigt skönt. Vill du bada så når du enkelt den långsträckta sandstranden genom att korsa en väg.

Plats (karta)

Ängelholm
Lunebürg