logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (575 ord)

Kristiansund - Norge

En oväntad kombo av fisk och opera väntade i Kristiansund 

Kristiansund är nog framför allt känt för opera och klippfisk. En intressant och udda kombination kan tyckas. Staden ligger på den norska västkusten utspridd på fyra öar. Men staden är också antingen start- eller slutmål för den världsberömda Atlanthavsveijen. Vi gjorde ett nattstopp här som vi toppade med en liten utflykt till centrum.

Vi övernattade på Atlanten turistcenter, en centralt belägen hotell- och campinganläggning. Därifrån promenerade vi in till centrala Kristiansund. På vägen passerade vi genom det gamla hamnområdet Vågen som är centrum för det historiska fiskeläget. Det var som ett stort levande museum, med olika båtvarianter och människor som jobbade med att renovera gamla klenoder. Vilket hantverk!

Hamnen ligger väl skyddad från det norska havet av den intilliggande ön Frei och av ön Averøy. Kristiansund är ett av den berömda Hurtigruttens stopp och när vi var där gled fartyget in för att sedan låta passagerarna inta centrum under några timmar.

Klippfisk från 1600-talet landade i portugisisk gryta
Kristiansund har en lång historia som fiskehamn och blev köpstad 1742 för att 1837 bli en stadskommun. Men redan på 1600-talet bildades en liten bosättning i hamnen. Inflyttningen var stor och hamnen blev en knutpunkt för handel med fisk, men även timmertransport. Staden var Norges största exportör av klippfisk under slutet av 1600-talet och en bit in på 1700-talet. Framför allt var det spanjorer och portugiser som köpte fisken för att använda den i maträtten bacalao, en slags fiskgryta. Den här rätten serveras även på en del restauranger i Kristiansund.

Med vad är klippfisk kanske du undrar. Jo, det är torkad fisk, oftast torsk men även sej och långa förekommer. Det finns faktiskt ett klippfiskmuseum i Kristiansund, men det var stängt när vi var där.

Ja, så var det ju det där med opera
Här finns Norges äldsta operahus, färdigställt 1914, där det årligen hålls en operafestival. Det var en av få byggnader som klarade sig i samband med bombningarna under andra världskriget. På vår lilla stadsvandring hamnade vi även i den gamla delen av Kristiansund med fina gamla trähus och smala gator som också klarat sig. Den del av staden som återuppbyggdes fick en speciell och färgglad arkitektur i rött, gult och grönt.

Världens äldsta offentliga transportsystem finns här
Kan det vara så att världens äldsta offentliga transportsystem finns i Kristiansund? Sundbåtene som grundades 1876 är fortfarande i drift. Nästa gång vi besöker staden ska vi passa på att ta en tur i sunden mellan öarna. Nu stod vi på piren, tillsammans med statyn av klippfiskkerringa, och vinkande av dem.

Dagen efter hade vi sikte på att köra den berömda Atlanterhavsveien, eller som vi säger på svenska Atlanthavsvägen. Den resan kan du läsa om här, en hel del bilder blev det också.

Vi gjorde dessutom en liten kort film om vår upplevelse på Atlanthavsvägen.

Plats (karta)

Idag är vi på Apelviken
Hjo - vid Vätterns strand
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 05 december 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved