Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (598 ord)

Krokås hamn och Spraglehall naturreservat

Hej Blekinge. Nu kommer vi för att undersöka vad ni har att bjuda på! 

Vi har lämnat Öland bakom oss för denna gång. Det är dags för ett nytt landskap. Vi har hunnit med några platser i Blekinge tidigare. Men vi är ständigt nyfikna på mer och fler äventyr. Den här gången blev det ett stopp på ställplatsen i Krokås hamn.

Vi är i Listerlandet igen. Men vad är detta för land i landet Sverige? Det första vi kan slå fast är att det är en halvö i Blekinge, som också omnämns som Sveriges trädgård. Listerlandet ligger sydöst om Sölvesborg och avgränsas i söder och öster av Hanöbukten och i väster av Sölvesborgsviken. Kuststräckan är oerhört vacker. På ena sidan njuter du av havet, små pittoreska fiskebyar, stränder, klippor, kobbar och skär. På den andra sidan finns bördiga fält och enorma "utomhusbibliotek" med bokskogar.

Lite historisk efterforskning om landet Listerlandet
Under medeltiden var Listerlandet ett eget område, det finns säkra källor på att det var en del av Danmark år 1203. På 1600-talet fick Listers härad sina gränser av den danske kungen Kristian IV. som också såg till att inordna området under Blekinge län. Vi som är Halmstadbor är väl bekanta med denna kung. Han har nämligen byggt ett slott i vår stad och styrt upp gatulogistiken. Kom gärna förbi och kika på det.

Ställplatsen i Krokås hamn
Krokås ligger cirka 1,5 mil från Sölvesborg. Det lilla fiskeläget har egen hamn och i anslutning till den finns nio ställplatser. Men vi tror nog att vi räknade till att de lyckades klämma in ett tionde ekipage innan det ansågs som fullt. I vilket fall som helst så gillar vi små platser. Det brukar borga för lugn och ro. För 130 riksdaler fick vi sova med elen inkopplad (2020). Toaletten fanns en bit bort, men det är aldrig fel med en promenad, och det var rent och fräscht. Precis bredvid ställplatsen finns dessutom en liten, liten fin badvik med sand. Jättemysigt.

Naturreservatet Spraglehall
Åter igen hade vi turen att hamna vid ett naturreservat. Det går inte att låta bli att ge sig ut på vandring när du har något sådant alldeles intill dig. Spraglehall ligger vackert vid havet, på avstånd kan du se ön Hanö. Naturreservatet är urgammal betesmark, än idag betas området. Naturen är omväxlande med gräsmarker, strandängar, klipphällar och lövskogar - med mycket hassel och bok. Från den högsta punkten, som är 25 meter över havet, har du utsikt över Listerlandet och Östersjön.

Delar av det gamla stenbrottet finns i Hamburg
Sommartid brukar det hållas en och annan konsert i det gamla stenbrottet. Men inte detta coronaår. Istället kastar vi oss tillbaka i historien. Så långt som till under några år på 1910- och 20-talet. Då fanns en stenindustri som blomstrade tack vare att tyska städer som exempelvis Berlin och Hamburg behövde både gat- och kantsten. När du besöker någon av dessa städer i framtiden så titta ner, kanske promenerar du på en gata eller på ett torg vars sten kommer från Spraglehalls stenbrott. Världen är ofta mindre än vad vi tror. 

Tidigare besök i Blekinge

Plats (karta)

Idag är vi i Krokås hamn
Sandviks hamn på Öland