Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

1 minuts lästid (289 ord)

Långe Erik

Visit hos ståtlige Erik

På Ölands norra udde står Långe Erik, 32 meter hög, och blickar ut över havet. Det har han gjort sedan 1845. Inledningsvis eldades lampan med rovolja, men 1947 blev den elektrifierad. Fyren var faktiskt bemannad ända fram till 1976. 

1991 släcktes Långe Erik och istället monterades en liten fyr på balkongen 28 meter upp. Det är 138 trappsteg upp dit. När vi var där var det en låååååång kö av hugade trappklättrare. Så vi bestämde oss för att ta det vid ett annat tillfälle.

Fyren ligger egentligen på en liten ö, Stora grundet. Sedan 1965 finns det en bro över. Tidigare fick man färdas med båt för att ta sig till och från fyren. Vilket kunde vara riktigt besvärligt vid dåligt väder. För här, vid Ölands norra udde, kan det blåsa rejält. Det är många fartyg som förlist och krossats mot ön.

Vi tog en rundvandring på den lilla ön

Den är verkligen säreget vacker. Rekommenderas starkt. Nedanför Långe Erik ligger det fullt med flata kalkstenar. Och skyltar upplyser om att man inte ska bygga stentorn. Men, vad tror ni stora och små människor gjorde? Ja, just det. Byggde stentorn. Det vore intressant att få veta varför förbudet finns. Någon som vet?

Vill du veta mer om Öland och vad som finns att se så rekommenderar vi Ölänningens webbplats.

Plats (karta)

Vår husbil
Byxelkrok