logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

1 minuts lästid (273 ord)

Lövångers Kyrkstad

Gillar du historia ska du besöka Lövångers Kyrkstad 

På vår road trip i Norrland stannar vi till vid Lövångers Kyrkstad som ligger några mil söder om Skellefteå. Här tog vi även lunch i en charmig miljö på Lövångergården.

När du kommer till en historisk plats som är tätt geografiskt sammanhållen blir det så mycket enklare att kliva in i historien. Plötsligt befinner vi oss på 1600-talet när vi vandrar bland kyrkstugor och stall. Det är otroligt hur träet har stått emot tidens tand. Du kan nästan se människorna framför dig. Hur de samlas, byter skvaller och varor, går i kyrkan och sedan åker hem. För att återvända igen för nya kyrkobesök. 

Gödsel betalade hyran
De 117 kyrkstugorna, 117 till antalet och de 27 stallarna ägs av Lövångers hembygdsförening, men ett tiotal stugor är i privat ägo. Markägare är Lövångers församlingLövånger socken var en av fem storsocknar i Västerbotten. Kyrkan som är centrum för byn uppfördes redan i början av 1500-talet. 
Kyrkstaden byggdes på kyrkans mark och som "hyra" ställde prästen krav på att få gödseln från stallarna.

Lunch i allmogemiljö 
Lite lunch behövdes och den intogs på Lövångergården i en mycket charmig allmogemiljö. Det var så lugnt och stressfritt. Det trevliga besöket i Lövånger avslutades i muséet i sockenstugan. 


Plats (karta)

Världsarvet Gammelstads kyrkstad
Ishotellet i Jukkasjärvi
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
söndag, 04 juni 2023

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved