Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (745 ord)

Lofoten - Norge

Tänk att 45 minuter solsken kan göra så mycket! 

Vi har längtat efter att få uppleva Lofoten! Denna sägenomspunna plats i Nordnorge som vi hört skulle vara så svindlande vacker. Väderprognosen säger att det ska vara mulet men uppehåll. Det stämde bara till hälften. Mulet - check. Sedan tillkom regn och dimma. Men det blev rätt bra ändå.

När vi kommit iland efter båtturen ut till Lofoten hade vi ställt in GPS:en mot en camping i Raften. Den ligger naturskönt precis vid Raftsundet mellan Vesterålen och Lofoten. Hurtigruten har sin rutt förbi emellanåt. Vägen till Raften var regnig, men det lilla vi såg genom framrutans vevande torkarblad var ändå väldigt fint. Nåväl, det det blir nog bättre väder nästa dag tänkte vi. Det blev det inte riktigt. Men när vi nu äntligen är på Lofoten får vi försöka se det som går att se. Så vi susade iväg.

Ljuset kom i Henningsvær
Nästa stopp blev den mysiga fiskebyn Henningsvær där det bor ungefär 500 invånare. Vi parkerade och gav oss ut på en promenad. Självklart följde kamerorna med. Och vet ni vad. När vi kom dit doldes bergen av lågt gående moln. Men plötsligt varde det ljus. Solen visade sig. Dimmolnen skingrades och vi kunde se bergstopparna och hur vackert allt är. I hela 45 minuter kunde vi njuta av denna sagolika vy. När vädret vände så vände vi också. Vi hoppade in i husbilen för att köra vidare. Kanske upptäcka mer.

Varför alla dessa torkställningar?
Vi noterade på resan att det var en massa tomma torkställningar i trä överallt. Efter lite googlande fick vi fram att det torkas skrei under den kallare delen av året. Torkad skrei kallas även stockfisk. Kan inte påstå att den ser särskilt aptitlig ut den där platta, konstigt luktande saken. Men den verkar omtyckt här.

Jakten efter bättre väder fortsatte
I hopp om bättre väder körde vi på ringlande vägar och såg grönskande fält, betande kossor och får, dramatiska berg, fjordar och hav, kritvita sandstränder, surfställen och små pittoreska fiskebyar. Då och då kikade solen fram ett ögonblick och vi kastade oss ut ur vår Plåtis för att fånga naturen i just dessa ögonblick. Men tyvärr blev det rätt mycket gråskala på film och bilder ändå. 

Det blev kortare besök än planerat
Efter ytterligare en rejält regnig natt bestämde vi oss att ta färjan för att fortsätta vårt norska äventyr längre söderut. Men i hjärtat känner vi att vi inte blev riktigt färdiga med det magiska öriket Lofoten. Det lilla vi såg gav mersmak. Kanske blir det en ny tripp i framtiden?

Lite bra-att-ha-fakta
Lofoten har Norges äldsta berggrund. De äldsta bergarterna dateras till cirka två miljarder år. Golfströmmen ger milda vintrar och somrarna är rätt kyliga. Öarna har smala fjordar och trånga sund.
Området är känt för sitt rika fiske, den omväxlande naturen och de pittoreska fiskebyarna. Jordbruket är en stor näring. Får och kor producerar mejeriprodukter och kött. Fiske är den största näringen på Lofoten. Framför allt fiskas skrei som tillhör torskstammen. När den är könsmogen vid cirka fem års ålder lämnar den Barents hav och ger sig iväg på sin årliga lekvandring. Ungefär 40 procent av fisken leker i Lofotenområdet från februari till april. Från slutet av maj till mitten av juli kan du uppleva midnattssolen. Norrskenet sägs kunna synas mellan september och april.

Källor: Vi själva, Google och Wikipedia.

OBS! För att både ni och vi ska ha behållning av bilderna har vi valt att ljusa upp dem. För mycket gråskala blir trist i längden och gör inte denna vackra plats rättvisa. Men för att visa hur det verkligen var vädermässigt har vi behållit ett par bilder "på väg". 

Plats (karta)

Idag är vi på Sörälvens fiskecamping i Idre
Idag är vi på Helset Camping i Lovatnet