Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (470 ord)

Lovatnet - Norge

Lata dagar vid Lovatnet 

Micke hade läst om en juvel i Norge. Den här juvelen anses vara en av de allra vackraste fjällsjöarna med sitt klargröna vatten. Självklart ville vi ta reda på om det verkligen var sant.

Vår semester i Norge sommaren 2021 överträffade alla förväntningar på många olika sätt. Eller rättare sagt, vi hade ingen aning om hur hisnande vacker naturen i detta land är. Det vet vi nu. Och vi vet också att vi kommer att återkomma.

Vägen till Lovatnet var en utmaning
Vi lämnade fantastiska Geiranger och Dalsnibba och tog sikte på Lovatnet. Det var en spännande väg dit. Inte minst den sista biten som var så smal att det var totalt omöjligt för bilar att mötas. Det skapade ett visst trafikkaos och långa köer. Tiden tickade på, eftermiddag blev till tidig kväll.

Andlöst vackert och sköna dagar
På kvällen den 25 juli kunde vi checka in på Helset Camping. Tack och lov lyckades vi knipa sista platsen. Och vilken plats! Den utsikten kommer vi aldrig att glömma. Det är en plats som tar andan ur dig. För första gången den här sommaren badade vi. Det var kallt, men vem kan motstå ett dopp i ett så skimrande klargrönt vatten omringat av dessa mäktiga berg där smältvattnet kastar sig nerför branterna. Ja det kunde inte vi i alla fall.

Vi fick ett par riktigt fina dagar då solen behagade visa sig och temperaturen steg till 30 grader. Sedan blev det dags för nytt gråväder, och vi drog vidare. 

Två tsunamis avfolkade byar på berget
Men denna vackra plats vilar också på tragiska händelser. 1905 rasade delar av berget ner från det 1493 meter höga Ramnefjellet i sjön Lovatnet. Det skapade en flodvåg, tsunami, som drabbade byarna Nesdal och Bødal. 61 människor förlorade livet, endast nio kroppar hittades. De övriga 52 försvann i Lovatnet. 

1936 var det dags för en ännu en katastrof. En miljon kubikmeter av Ramnefjellet rasade ner i Lovatnet, det blev en tsunami där 73 personer dog. 41 av dessa återfanns aldrig. 

Fakta om Lovatnet
Lovatnet är en sjö i kommunen Stryn i Vestlands län i Norge. Vattnet som gör sjön så klargrön rinner ner från bergen. Det mesta kommer från glaciärerna Jostedalsbreen och Tindefjellbreen.

  • Höjd över havet: 52 m
  • Yta: 10,49 km²
  • Medeldjup: 73 m
  • Bredd: 1,4 km


Källa: Wikipedia och vi själva. Google är en bra kompis när du letar information. 

Plats (karta)

Idag är vi på piren på Råå
Idag är vi på Båstad Camping