Lüneburg - en salt stad med medeltida anor
Salt - det vita guldet som är så begärligt för oss människor - blev en liten röd tråd i årets månadslånga semestertripp. På vår väg norrut landade vi i Hansastaden Lüneburg. Och det gjorde vi alldeles rätt i!
Lüneburg är idag en universitetsstad av rang men vilar på en fantastisk historia som börjar redan år 956. I över 1000 år bröts det vita guldet - saltet - i staden. Numera finns ett ett saltmuseum i den gamla produktionsanläggningen. En intressant grej är att saltbrytningen har gjort att visa delar av staden sjunkit cirka en meter och det har i sin tur gjort en del husväggar lite sneda och vinda. Men de håller ihop ändå. Otroligt.
En av Nordtysklands vackraste städer
Vi flanerade runt i den medeltida stadskärnan och njöt av alla fantastiska byggnader. Tänk att staden klarade sig från bombningarna under andra världskriget. Tack vare det kan vi ta del av alla dessa gamla gavelhus. Den här speciella arkitekturen har ett ovanligt inslag i form av ett repformat dekortegel runt många portar och som takdekoration. Vi har nog aldrig sett det tidigare. Lüneburg anses med rätta vara en av Nordtysklands vackraste städer.
Tysklands enda helt bevarade saltkvarn
Maten avnjöts på en restaurang med utsikt mot Alte Kran, en historisk hamnkran i den gamla Ilmenau-hamnen. Kranen användes i salthandeln för att lyfta salt till båtarna som skulle ta det vidare ut i världen. Detta är Tysklands enda helt bevarade saltkvarn och än i dag präglar den stadsbilden. Och så hade vi dessutom utsikt mot slusskonstruktionen Brausebrücke. Det är häftigt med dessa historiska utblickar. Maten kryddas lite extra av bara det.
Så här bodde vi
Vi stod på en prisvärd ställplats endast en kort promenad från centrum. Kostnad 13€ för ett dygn. Fungerade utmärkt. Däremot var de offentliga toaletterna inget vidare.