Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

7 minuters lästid (1419 ord)

Vår 5-i-topp-lista på husbilsplatser 2021

7 CAMPINGAR/STÄLLPLATSER KVALADE IN PÅ VÅR 5-I-TOPP-LISTA 2021

Nu har vi sammanställt vår övernattningsstatistik för 2021. Varför det blivit just dessa platser ska vi kort förklara. Det är ingen betygssättning utan det visar var vi oftast har stått med husbilen under 2021. Men visst har vi våra personliga tankar om varför det blivit just där.

Var ska vi sova i natt? Den frågan har vi ställt oss många gånger - särskilt under lågsäsong då de flesta campingar och ställplatser håller stängt. Vad vi också har märkt det här året är att det är många, många fler husbilar som är ute på vägarna under längre period. Det gör att konkurrensen om platserna är större. Och prisbilden verkar följa med. 

Det som i huvudsak styr våra val av plats är självklart vädret. Men vi ska också erkänna att havet har en enormt stor dragningskraft på oss. Hyfsade priser är även det en avgörande faktor. Sedan påverkar ju avstånden också, eftersom vi jobbar bägge två orkar vi inte alltid dra iväg så himla långt. 

Totalt blev det faktiskt 135 övernattningar, det är mer än en 1/3-del av året, så du förstår nog att vi älskar att spendera vår tid i husbilen.


1. FÖRSTA PLATS FICK DESTINATION APELVIKEN I VARBERGS KOMMUN
Apelvikens camping har vi kunnat stå till rimligt pris under lågsäsong. Det gjorde vi totalt 15 nätter. Helst står vi så att vi ser havet. Själva campingområdet i sig lockar oss inte direkt, det är väldigt stort. Det hade inte skadat med lite lummighet i form av exempelvis träd. Men det är fina och välstädade servicehus, och vi uppskattar att de inte har gett avkall på att tillhandahålla handsprit. Vad som också är praktiskt är att om du inte orkar laga mat så finns det restauranger på området.

Det absolut bästa med Apelviken är ändå omgivningarna. De välordnade promenadstråken utmed havskusten gör området lättillgängligt för alla. En omväxlande och spännande natur lockar till fotografering. Dessutom tar det inte lång tid att promenera in till Varbergs city om du vill få lite stadskänsla och studera den fantastiska fästningen.

2. ANDRAPLATSEN DELAS MELLAN BUA HAMN OCH BÅSTAD CAMPING
I Bua hamn i Varbergs kommun var vi 12 nätter under året. Ställplatsen i sig är inte världens roligaste men vid viss väderlek är det bekvämt att stå på asfalt. Servicebyggnaden med toaletter är oftast välskött. Det finns alltid tillgång till handsprit. Har du tur så får du plats på gräddhyllan närmast båtarna i hamnen. Ställplatsen är prisvärd vilket är nog så viktigt när man är ute mycket med husbilen. 

Det vi gillar allra bäst med Bua är havet, fyren och den steniga kusten. Vi brukar säga att vi inte har varit i Bua om vi inte promenerat upp till Krokstad fyr. Det är även gångavstånd till ett litet köpcentrum med livsmedel, apotek, konditori och pizzeria. Fiskhuset i Bua ligger nära ställplatsen och där kan du köpa havets delikatesser. Sommartid finns även en enklare restaurang i hamnen. Bua hamn är oerhört populärt så under högsäsong är det nästan omöjligt att få plats.

Det bästa med Båstad camping är bemötandet. Du känner dig verkligen välkommen. 12 övernattningar blev det i år. En stor fördel är också att den bara ligger cirka tre och en halv mil hemifrån, perfekt när du slutat jobbet på fredagen och inte orkar köra så långt. 

Servicehusen är bra och det finns en liten servicebutik i receptionen och en trevlig restaurang precis bredvid som är öppen när det är säsong. Här finns också en fin lekplats och äventyrsgolfbana. Havet ligger ett par kilometer bort, men det är bara nyttigt att promenera. Helst står vi på ställplatserna som finns inne på campingområdet. Det är trevligare miljö än vid de ställplatser som ligger utanför bommen. De är i och för sig öppna året runt, men vi tycker att det är ett krångligt system för betalning och inkoppling av el.

3. PÅ TREDJE PLATS KOM TOBISVIKS CAMPING I SIMRISHAMN
Vad är det som gör att vi återkommer till Tobisviks camping? Det är ju en bra bit för oss att köra från Halmstad till Simrishamn. Åter igen är det havet som lockar. Vandrar du åt ena hållet får du fantastiska naturupplevelser utmed havet som bjuder på både sand och spännande klippformationer. Vandrar du åt andra hållet hamnar du i charmiga, lilla Simrishamn med sin intressanta historia. 

I år övernattade vi 7 nätter på campingen, vi föredrar den framför ställplatsen vid hamnen. Några av orsakerna är att vi blivit bra bemötta och att vi hittat några platser med fin utsikt över havet. Vi har aldrig besökt Tobisviks camping under högsäsong utan bara vid lågsäsong då priserna är bättre. Så vi kan bara uttala oss om servicehuset som är öppet under den tiden, och det är okej. 

4. PÅ FJÄRDE PLATS KOM SKALLKROKEN UTANFÖR HALMSTAD
Skallkrokens ställplats i Haverdal i Halmstads kommun är en riktig liten pärla. Det här är den absolut finaste ställplatsen om du gillar havsutsikt. Här har vi njutit av många magiska solnedgångar. Att du dessutom har tillgång till ett fantastiskt naturreservat och utsiktsplatsen Skallen gör det bara ännu bättre. Men det är fler än vi som tycker samma sak. Trots det hann vi i alla fall med att vara där 6 nätter under lågsäsong. När du står här har du även tillgång till en välskött servicebyggnad med dusch, toa och tvättmaskin.

I år infördes bokning av ställplatserna, och nästan varje gång vi kikade var det fullbokat. Visst kunde vi boka plats flera månader längre fram, men man har ju ingen aning om hur vädret är vid den tidpunkten. Vi är nog lite för spontana för att binda upp oss. 

5. FEMTEPLATSEN DELAS AV STÄLLPLATSERNA I KÅSEBERGA OCH PERSKÖP 
Ställplatsen i Persköp utanför Örkelljunga är en välskött och välordnad liten ställplats "mitt ute i ingenstans". Det enda du kan göra är att promenera i skogen, eller runt den lilla sjön och framför allt njuta av naturen och lugnet. Och det är precis det vi uppskattar. Vi har hittat några favoritplatser att stå på, och de är givetvis populära och bokas kvickt så det blev bara 4 övernattningar i år. 

Vad vi också uppskattar är klippan Yngve. Han är alltid redo för en pratstund eller att hjälpa till med något. Här pratar vi värdskap på toppnivå. I området finns både en grillstuga och en badbrygga som kan användas av gästerna. Istället för vanlig utomhusbelysning har man valt att lysa upp träd på ett effektfullt sätt. Persköp är en både prisvärd och prisad ställplats!

Ställplatsen i Kåseberga drivs av IF Ale. Det är egentligen ingen märkvärdig plats. Du står på en gräsplan. Har du tur får du tillgång till el. Men, det är ändå ett märkvärdigt ställe för här syns människorna bakom ställplatsen. Varje sen eftermiddag/kväll kommer ett par personer för att kontrollera om du har betalat din plats. Det gör de på ett så trevligt och personligt sätt att man blir varm i hjärtat. 

Sedan vi var här första gången har de dessutom utvecklat sin verksamhet, servicehuset och toaletterna har rustats upp. Det finns en liten "handelsbod" där du kan köpa jordgubbar och annat grönt och skönt. Det är enkelt och prisvärt att stå här. I år blev det 4 nätter.

Som vanligt är det naturen och havet som lockar oss allra mest vid val av övernattning. När vi är här i Kåseberga blir det givetvis ett besök i hamnen och fiskaffären. Sedan är ju Ale stenar en självklarhet. Inte minst för att vi för många år sedan gifte oss här. Så för oss är det en extra magisk plats.


Observera att det här är vår egen lista som enbart bygger på vår övernattningsstatistik och de preferenser som vi har angivit i texten.

Apelviken
Båstad camping
Tobisviks camping
Persköp
Apelviken
Båstad camping
Skallkroken
Kåseberga
Bua
Tobisvik
Skallkroken
Kåseberga
Bua
Tobisvik
Persköp
Ale stenar, Kåseberga
5-i-topp ställplatser som vi gillar lite mer
Idag är vi i Sibbarp