logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (476 ord)

Möns Klint

Vi snackar högsta wow-faktorn på en naturupplevelse! Uppifrån och ner. Och nerifrån och upp.

Om du gillar dramatisk natur och historia är Möns Klint som klippt och skuren för dig. Vilken häftig naturupplevelse! Att ta sig 75 miljoner år tillbaka i tiden tar på krafterna. Det är många, många trappsteg, och rullande stenar att ta sig fram på när du väl kommit ner. Se till att ha bra skor. Och dricka. Men sedan är du där. I dinosaurietiden. Wow!

Det är en wow-faktor som heter duga att både gå på, och studera, alla dessa stenar med fossiler. Det är wow-faktor att studera kritklipporna och kunna ana stora fossila djur som fastnat där för evigheter sedan. Men som i nutid försiktigt kryper fram ur klippan. Vad har det varit för några djur? Landlevande? Vattenlevande? Det här är så spännande! Kritaperioden har fått en djupare betydelse. Och då menar jag inte bara gällande kritan som fastnade på både kropp och kläder under vandringen. 

De vita kalkstensklippor reser sig rakt upp ur havet. Møns klint är sju kilometer lång och den högsta punkten är 128 meter. Härifrån har falkarna en fantastisk utsikt över tänkbara byten. Naturen är så mäktig. Så ursprunglig. Så närvarande. Det går inte annat än att känna en stor ödmjukhet över att få vara en liten, liten del av detta stora. Vi hade kunnat skriva en roman om denna naturupplevelse. Men istället nöjer vi oss med att säga - åk hit, upplev!

Om MønsKlint

Denna fantastiska plats är ett område med brant stupande och mäktiga vita kritklippor på östra delen av ön Møn i Danmark. Klipporna bildades under Krita-perioden för cirka 145-65 miljoner år sedan. En tid då dinosaurier levde. Visst är det en hisnande tanke. Den högsta delen på på Møns Klint är 128 meter över havet och kallas för Dronningestolen. Varför vet jag inte. När det är klart väder kan man se till Stevns klint på Själland i norr och till Faröbroarna och Storströmsbron mot väst. Møn är dessutom känt för att omfamna mörkret. Mer om det kommer i ett annat inlägg.

Plats (karta)

Österlen - Ale stenar
Möns Klint Resort
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
fredag, 22 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved