logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (494 ord)

Möns Klint Resort

The Dark force och stjärnornas krig? Nej, det handlar om nattens fantastiska lyskraft på en väldigt mörk plats

​På Møn har stjärnorna huvudrollen. Det är mörkret som styr. Och det ska vi vara ytterst tacksamma för. Här dansar stjärnorna över himlavalvet och lyser så otroligt klart. Vi har nog aldrig sett så många och så starkt lysande.

Vi övernattade på Möns Klint och Resort. Det var lite skojigt "hejsan hoppsan" med campingplatserna. Ställ dig där det finns plats och där du inte inkräktar på någon annans utrymme sa personalen i receptionen. Så himla osvenskt och så himla heldanskt. Och vi kan inte låta bli att gilla danskt "hygge". 

Här finns simbassänger, bra hygien-, dusch- och toautrymmen. Det är rent och snyggt. En liten restaurang finns också på området. Där åt vi en bit mat, närmare bestämt pizza. Trevligt. Och så finns det en liten butik där du bland annat kan köpa färskt bröd till frukosten. Prislistan är lite krånglig. Eftersom vi kom i slutet av augusti prickade vi in lågsäsongspriset som var 106 dkr/dag för vuxna + el 40 dkr/dag + husbilen 32 dkr/dag + miljötillägg med 25 dkr/dag och enhet (2018). Men, pengar har inget att göra med det vi ska berätta om . Det är nämligen natten som gör att vi måste komma tillbaka.

Stjärnhimlen är helt magisk - nu förstår vi meningen av "the dark force"

Innan vi var här hade jag aldrig hört talas om ljusföroreningar. Jag menar, luftföroreningar känner vi till men ljusföroreningar. Nej. Vi var lite förbryllade över att det inte fanns några riktiga ljuskällor under kvällen och natten på campingen. Men nu förstår vi.

Mörka platser blir allt mer sällsynt. Vi vill lysa upp mörkret, och det är i och för sig inget konstigt. Men samtidigt missar vi något universellt - universums stjärnhimmel. Vi missar den stjärnbeströdda himlen eftersom stjärnorna "drunknar" i det artificiella ljuset. Møn är som en pytteliten mörk oas i ett hav av ljus.

I en stad kanske du ser 500 stjärnor. Här kan du se 10 000. Magiskt? Ja, vår värld är en magisk plats. Att navigera efter stjärnorna har fått en helt ny betydelse. Men vi behöver också mörkret för vår sömncykel. Det artificiella ljuset påverkar inte bara människans beteende utan även däggdjur, fåglar och insekter.

Dark Sky Møn lyser upp ortbornas värld

Det finns 130 IDA-skyddade områden i världen idag. Men Dark Sky Møn är den första platsen i världen som är certifierad som både Dark Sky Park och Dark Sky Community. Det är en sak med naturreservat, men där människor bor krävs ett helt annat engagemang. Ortsborna här får inte ha ljus som lyser utåt eller uppåt, och det ställer man upp på. För mörkret är faktiskt ljuset för den lokala ekonomin.

På Møn välsignar vi mörkret.

Möns Klint
Thiersee
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
fredag, 22 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved