Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (491 ord)

Müllrose

Müllrose sydöst om Berlin

​Det här blev ett snabbt nedslag i en sömnig liten tysk by. Det fanns inte mycket att uppleva men det var rart ändå på något sätt. Vi strosade runt i innerstaden och tog en liten promenad utmed en del av sjön. En vacker och vilsam sådan. 

För att göra en intensiv 100-milsresa kort så hade vi korsat Polen på en dag. En resa utan stopp för att hinna tillbaka i tid till att det var dags att börja jobba igen. Micke ville gärna stanna någonstans i närheten av Berlin för att vi skulle ha en överkomlig körsträcka till Rostock dagen efter.  När du är på rull och behöver någonstans att övernatta brukar jag googla och det brukar gå bra. Men den här gången var väl själva övernattningen sisådär. Det var en husbilsfirma som erbjöd gratis ställplats utan el. Grejen var bara att på andra sidan ställplatsen var det rena rama byggarbetsplatsen. Vilket i och för sig är positivt eftersom det visar att det är en ort i tillväxt.

Nåväl, efter en god natt - det är faktiskt övervägande goda nätter i vår älskade Plåtis - bestämde vi oss för att ta en liten tur i Müllrose​.

Lyssnar du - så hör du historierna
Att resa är att lära. Det är det som är så fantastiskt. Alla platser, även de som verkar smått anonyma, har sin historia. Du behöver bara vara uppmärksam och lyssna. Denna lilla småstad i östra Tyskland ligger cirka 14 kilometer från Frankfurt an der Oder. Invånarantalet var 4445 år 2011, så det lär väl vara några fler nu tror vi. På orten finns en spannmålskvarn som omnämndes första gången 1275. År 1865 byggdes den ut till en industriell ångkvarn som var tekniskt framstående för sin tid även i en internationell jämförelse. Vid världsutställningen 1873 i Wien prisbelönades ångkvarnen. Än idag är den östra Brandenburgs största producent av mjöl.

Det första dokument som omnämner staden, under namnet Molrasen, är från 1275. Av dokumentet framgår att staden grundades av markgreven Otto III av Brandenburg, någon gång mellan 1258 och 1265. Den moderna stavningen Müllrose är från 1770.

Krigshistoria
Bron över kanalen sprängdes i april 1945 när tyska styrkor retirerade, men i övrigt klarade sig staden huvudsakligen undan krigsförstörelse. Under sovjetockupationen och Östtyskland konfiskerades kvarnen och drevs efter 1945 vidare i statlig regi. Efter Tysklands återförening privatiserades kvarnen 1992 och drivs sedan dess av företaget Oderland Mühlenwerke Müllrose GmbH & Co. KG. Sedan 1993 är staden huvudort i kommunalförbundet Amt Schlaubetal och sedan 2003 statligt erkänd ort för hälsa och rekreation.

Minnesmärken
På stadens torg finns ett minnesmärke över stupade soldater i Tysk-danska kriget 1866 och Tysk-franska kriget 1870-1871. Vid Seealle finns minnesmärken över stupade i första världskriget och för fallna sovjetiska soldater. Vid nya kyrkogården finns minnesmärke över andra världskrigets offer.

Plats (karta)

Rostock - Tyskland
Downtown Forest and Hostel i Vilnius