logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (469 ord)

När kriget kom till Båstad

Båstad är så mycket mer än tennis, "stekare" och flashiga båtar 

Ja, okej. Du ser de vattenkammade stekarna med lågskor och för korta byxor. Och du ser också de välsminkade damerna med sina Louise Vuittonväskor dinglande på armen. Du ser också de vanliga Båstadborna som har sin vardag där. Vi själva är varken några partyprissar eller särskilt flashiga av oss. Men vi är väldigt intresserade av natur och historia. Och Båstad har en hel del att berätta.

Vad är det som gör Båstad så speciellt? Tennisen är ju det första som dyker upp i huvudet. Alla dessa världsstjärnor som krigat mot varandra på tennisplanen. Swedish Open är faktiskt en av del äldsta tennistävlingarna i världen! Och hamnen - som numera hyser en hel del rejäla och storslagna båtar som inte har så mycket med fiske att göra längre. Men framför allt är det nog ändå miljön. Det är verkligen fint i området. Och vi får inte inte glömma historian. Det är här det rafflande kommer in.

Förr i tiden var Sverige nästan konstant i krig
Tur att vi har bättrat oss. Men nu återvänder vi till Gustav den III:s tid, närmare bestämt 1700-talet. Inte kunde tjusarkungen vara sämre än sina föregångare så självklart krigade han också. Han anföll Ryssland och kom därmed även i krig med deras bundsförvant Danmark.

Det 8 augusti 1788 försökte ryssarna inta Båstad havsvägen 
De tappra invånarna, som hört talas om hur illa Råå drabbats, lyckades försvara sin stad med hjälp av fyra små kanoner, så kallade *nickehakar, som de ställde upp på stranden. En patrull ryttare från Norra Skånska kavalleriregementet fanns också på plats för att stötta upp. Enligt vad som sägs var slaget över på en enda dag. Tydligen blev det inga svenska dödsoffer, utan mer materiella skador av ryssarnas kanoner. Däremot dödades några av de ryska anfallarna när de försökte närma sig land med hjälp av en mindre båt.

Kungen blev så glad över Båstadbornas insats
Ryssarna retirerade, men fortsatte sin räd utmed den skånska kusten. Även Helsingborg och Viken angreps. Nu blev den danske kronprinsen Frederik mäkta irriterad på sin bundsförvant Ryssland. De hade gått för långt. I Danmark startades till och med en insamling till förmån för de husvilla fiskarna i Råå där ryssarna hade plundrat och bränt ner deras hus och hem. Kriget varade i två år, mellan 1788 och 1790. Det var nog många som pustade ut när det äntligen blev ett slut.

I Båstads kyrkas vapenhus kan du beskåda ett brev från kung Gustav den III där han tackar Båstadborna för deras rådiga ingripande mot ryssen.

* Nickehakar är slätborrade mynningsladdarkanoner. Den vanliga kalibern är 2 till 2,5 tum.

Plats (karta)

Idag är vi på Hönö
Idag är vi på Båstad Camping
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
fredag, 22 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved