logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (520 ord)

Njupeskärs vattenfall - Fulufjällets nationalpark

Är Njupeskärsfallet Sveriges högsta vattenfall? 

Vi tror det i alla fall. När vi svängde in på vägen mot nationalparken blev vi först smått förskräckta. Det stod bilar parkerade utmed vägkanten i flera kilometer. Men vi bestämde oss för att fortsätta mot huvudparkeringen. Ett bra beslut visade det sig. För det fanns plats för oss och vår lilla Plåtis. Nu skulle vi ut på nya äventyr.

Fulufjällets nationalpark ligger i Dalarna, nära den norska gränsen. Det finns hur mycket som helst att se här men vi valde att begränsa oss och sondera terrängen. Huvudmålet på den här utflykten var det berömda Njupeskärsfallet. Vi har sett många fina bilder på det och läst lyriska beskrivningar. Nu var det äntligen vår tur att uppleva det på riktigt. Vi gick på Njupeskärsleden, som är en väldigt lättvandrad led, inledningsvis. Det är bara sista biten fram till själva vattenfallet som är knepig att ta sig fram på. Stenbumlingarna är en liten utmaning, men det är många som tar sig an den för att komma riktigt nära. 

Med sina 93 meter är Njupeskärs vattenfall ett av Sveriges högsta. Det finns många som vill hävda att det verkligen ÄR Sveriges högsta. Imponerande är det i vilket fall som helst. Fallhöjden är hela 70 meter och den vattendimma som bildas gynnar olika sorters ovanliga mossor, lavar och kärlväxter. 

Vilken pärla Fulufjällets nationalpark är här på jorden!
Det finns många fina utsiktsplatser i området och naturen är varierad med sina platåer, fjäll, myrar och de urgamla gran- och tallskogarna. Trots att det var mycket folk i rörelse så var det ändå märkligt tyst och vilsamt. På sina ställen var vi faktiskt helt ensamma. Något som vi uppskattar.

Vi avslutade vårt besök i nationalparken med Lavskrikeleden, en lättillgänglig slinga som består av packat grus och träspång. Det är fantastiskt att det satsas på att göra naturen tillgänglig för så många som möjligt. Här kan både barnvagnar, rullstolar och rollatoranvändare ta sig fram.

Parkering, toa och restaurang
Vid entrén till nationalparken finns en stor parkering, men den räckte ändå inte till. Något som vi tyckte var riktigt dåligt var avsaknaden av soptunnor. Det gjorde att mindre nogräknade människor tyvärr slängde sitt avfall i naturen. Sorgligt att se. När vi var där var Naturrum stängt på grund av den pågående pandemin. I området finns restaurang och toaletter. 

Läs mer om Fulufjället på www.sverigesnationalparker.se/fulufjallet

Plats (karta)

Idag är vi på Båstad Camping
Idag är vi på Apelvikens Camping
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved