Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (780 ord)

Nordkap i Norge

Vårt drömmål Nordkap fanns inte i sikte när vi väl kom dit... 

De flesta av oss bär nog på drömmar om olika platser vi vill uppleva i verkligheten. Europas näst nordligaste utpost Nordkap är en sådan för oss. Vi hade sett fantastiskt lockande bilder av karga klippor i midnattsol och ett oändligt hav. Dit ska vi.

Riktigt så blev inte vår upplevelse. Kanske var det snarare så att Nordkap visade mer av sitt rätta jag. Sikten var i stort sett obefintlig när vi kom fram till vårt drömmål. Men vi ska inte börja här. För först måste vi berätta om vägen hit. En väg som fick oss att tänka på citatet "Det viktigaste är inte målet utan resan dit". Många gånger är det alldeles sant. Men vi vill nog ändra citatet lite så att det passar oss "Det viktigaste är både målet och resan dit". För allt blir vad du gör det till.

Vår resa till Nordkap som ligger på ön Magerøya blev nästan 300 mil lång - från starten i hemstaden Halmstad. Nu har vi i och för sig inte kört raka vägen utan har passat på att uppleva annat också. Det gäller ju att ta vara på alla guldkorn.

Vida vidder på vägen till Nordkap
När det kommer till natur så är Norge ett sagolikt och trolskt land. Du kan inte annat än att förundras. De smala vägarna i Norge innehåller inte mycket raksträckor. Nej, de slingrar och ålar sig fram, högt och lågt. Sista milen till Nordkap blev det en helt ny karaktär på landskapet. Bitvis stora vidder som böljande fram i olika gröna nyanser. I bakgrunden fanns alltid bergen. Vi såg stora flockar av renar som vandrade, åt och vilade. Då och då såg vi enstaka små hukande hus.

Någon mil innan vårt mål bestämde vi oss för att stanna för natten. Det blev en camping som heter Midnattsol. Namnet är det närmaste vi kom fenomenet midnattssol på hela vår tripp norrut. Så det har vi kvar att drömma om.

Det var det dags för vår dagen D 
Vi tråcklade oss fram på de smala vägarna. En bit innan målet fick vi betala en bra slant för att komma hela vägen fram. Men vadå. Har du kört så här långt så backar du inte. Det regnade, det var dimmigt, det var blåsigt. När vi stod på parkeringen såg vi hur människor kämpade i ovädret för att åtminstone uppleva något. Själva kollade vi väderprognosen. Konstaterade att det skulle bli lite bättre om några timmar. Så vi lagade mat och chillade i väntan på bättre tider. Ett klokt beslut.

När dimman lättat och regnet slutat så gav vi oss ut
Det blåste riktigt rejält, stormbyar kan vi lugnt kalla det. Självklart gick vi ut på Nordkapsklippan som reser sig brant 307 meter över havet. Vi tog oss upp till det ikoniska globmonumentet som har blivit en symbol för Nordkap. Vindarna var så friska att det var svårt att stå upprätt utan att hålla i sig.

Vi tittade även in i besökscentret Nordkappshallen och tog del av utställningarna. Bäst var nog trots allt filmen om Nordkaps olika årstider. Den var riktigt gripande och visade på villkoren som människor och djur lever under så högt upp i norr. När vi sammanfattar vårt besök kan vi bara säga att vi är så glada över att vi uppfyllde vår dröm. Nordkap är mycket speciellt - oavsett väder.

Korta fakta om Nordkap

Nordkap, eller Nordkapp som det heter på norska, ligger precis där Atlanten och Norra ishavet möts. Mellan nordpolen och Nordkap finns endast Svalbard. Från mitten av maj till slutet av juli går solen aldrig ner. Inte konstigt att många kommer hit för att se midnattssolen vid Barents hav. 

Plats (karta)

Idag är vi på Helset Camping i Lovatnet
Idag är vi på Dalen Gaard Camping & hytter