Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (451 ord)

Ölandsvandringar i påsktid

Fågelskyddsområden är inget att skämta om... 

Inte ens när det är den 1 april. Det är nämligen på fullt allvar att från och med 1 april till och med 31 juli får du inte gå utanför den markerade leden ut mot, och utmed, Högby hamn.

Vi höll oss snällt till reglerna för vi vill verkligen inte ställa till något i fågelvärlden. Vår promenad tog oss mot Sandby. På avstånd kunde vi bland annat se Tofsvipor i kustlagunen Lilla hamnen. Vi befinner oss i ett fågelskyddsområde på nordöstra Öland i närheten av Löttorp.

Men vad heter alla fåglar?
Eftersom vi inte är så bevandrade när det gäller fåglar finns det många frågetecken som behöver rätas ut. En liten pippi har vi på bild. Efter lite efterforskningar kom vi fram till att det är en liten Stenskvätta. Länsstyrelsen menar i alla fall att Högby är en sällsynt bra plats för fågelskådning året runt. Men kanske framför allt vår och höst då flyttfåglarna gör sina luftvandringar.

"Ensliga" naturkrumelurer
Den öländska naturen är fantastisk med sina välbetade strandängar, våtmarker och flacka stränder. Du kan se nästan hur långt som helst och det ger en sådan skön frihetskänsla. Och så dessa enar. En del kryper utmed marken andra reser på sig och stoltserar. Andra är som roliga krumelurer. Det är naturens egna förtrollande konstverk.

Vi promenerade ut på en udde, Själgrundsudd, där vi i fjärran kunde se Högby fyr. Havsfiske verkar vara populärt för vi såg åtskilliga fiskare i full vadarutrustning som stod och prövade sin fiskelycka.

Fågelskyddsområdet instiftades 1977

Det här fina området ingår i EU:s nätverk för värdefull natur, Natura 2000. Syftet är att "bevara sjömarkens öppna och betespräglade karaktär samt skydda och vårda dess unika land- och vattenmiljöer som gör området till en viktig rast- och häckningslokal för fåglar samt föryngringsplats för fiskar". I området ligger även det urgamla fiskeläget Boudden, som tidigare kallades Gaxa hamn. 

Plats (karta)

Idag är vi i Grötviks hamn
Idag är vi på campingen Den sovande älgen