Bevarandeglädje, dramatik, kurortsromantik och kunglig glans i Öregrund
Vi hade ganska stora förväntningar på Öregrund. Varför? Jo, vi hade läst och sett bilder på denna pittoreska och gammeldags charmiga lilla plats med sina små träkåkar, gränder och den lilla hamnen. Klart att vi blev nyfikna. Så vi körde dit. Och fick lära oss ännu mer om vårt vackra land.
Vi hade i och för sig hoppats på att få en av ställplatserna som finns i hamnen för att kunna övernatta. Men det insåg vi snabbt att vi kunde fetglömma. Då får man nog stå på vänt från typ klockan 8 på morgonen och så fort någon lämnar rulla in. Det är inte riktigt vår grej. Istället parkerade vi en bit bort och promenerade in till hamnen.
Godaste pastan på längeVi tittade in i Turistbyrån för att få koll på vad vi inte ska missa. Men innan vi gav oss ut på vårt lilla äventyr behövde vi lite mat i magen. Och vilken tur vi hade. Efter att ha gått runt och tittat på de många restaurangernas menyer fastnade vi för Terassen Bar & Kök och deras svarta tryffelpasta. Vi kan väl säga att tryffelpastan inte var särskilt svart, och att det bara var en nyans av tryffel - MEN - det var en av de godaste och mest vällagade pastarätter vi hade ätit på länge! Starka rekommendationer alltså.
Den stora bevarandeglädjenStärkta av den goda maten gav vi oss ut på upptäcktsfärd i Öregrund som räknas till en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En del av husen har med ålderns rätt blivit både charmigt sneda och vinda. Det är mycket snickarglädje. Och bevarandeglädje. Du kan inte bli annat än glad när du ser omtanken och omvårdnaden om dessa byggnader.
Dramatisk historiaÖregrund anlades 1491 och blev en viktig sjöfartskonkurrent till Stockholm. Härifrån skeppades järn från Vallonbruken ut i världen. 17 år senare ödelade en dansk flotta den lilla staden. Knappt 200 år senare, 1710, drabbades Öregrund av pesten. Av de 400 invånarna dog totalt 137. Nästan 35 procent! Sedan kom nästa bakslag, 1719 kom ryssarna och plundrade, brände och härjade. Och när man trodde att det skulle bli lite lugnare så bröt vådaelden ut 1829 och stora delar av centrum strök med. Öregrundarna måste vara ett segt släkte som gång på gång rest sig ur askan.
Fint ska det va´I slutet av 1800-talet utvecklades Öregrund till en av de finaste bad- och kurorterna på ostkusten. 1885 öppnades Havsbad AB, ett varmbadhus som drevs med, för den tiden, modern teknik. Där fanns societetssalong, badrum och läkarexpedition. 1892 gjorde kung Gustav II ett besök och minnet av det kan du se i klipporna. Där finns hans namnteckning inristad.
När det blev dipp i besöksfloden införskaffades en sälunge för att locka tillbaka besökarna. Men snart pratades det om djurplågeri och den lilla sälen Calle släpptes ut i frihet igen. Idag kureras det inte på samma sätt längre. Men orten lever kvar och bjuder på sin träromantik, det är gott nog.
Öregrunds kyrka var tyvärr stängd
Vi hade gärna kikat in i kyrkan som byggdes på 1490-talet när staden grundlades. Där ska finnas ett altarskåp från 1400-talet och i det ska även finnas två votivskepp från 1700-talet. Men som sagt, det var igenbommat när vi var där.
Kommentarer