Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (528 ord)

Örnnästet

Örnnästet - makt och mäktighet

1 834 meter över havet hittar vi det berömda och historiska Örnnästet. Överblick är ju makt. Höjden ger makt och mäktighet. Vi kan vara överens om en sak, Örnnästet förenar en makalös naturupplevelse med en mörk historia.

Vi tog först bussen på vindlande alpvägar och sedan hissen upp till en historisk plats där en liten man med storhetsvansinne en gång regerade. Jag fördjupar mig inte i historien kring Adolf Hitler och andra världskriget. Vill du veta mer om den grymma tid han stod för med utrotning av judar, oliktänkande, funktionsvarierade och många, många fler så finns det gott om vittnesmål. Arvet han lämnade efter sitt självmord var ofattbart hemskt. Glöm aldrig! Men glöm heller inte att naturen alltid är obesudlad. Den finns. Och vi kan uppleva den.

Äppelkakor gör bara gott

Kehlsteinhaus alias Örnnästet är idag en i högsta grad fredlig restaurang. Där har vi ätit den godaste äppelkakan någonsin. Tänk om det hade varit så från början. Bara en restaurang med mat, dryck och efterrätter. Äppelkakor startar inga världskrig...

Storslaget och alldeles betagande

Platsen och utsikten är storslagen. Landskapet är rent ut sagt betagande. Det är en av Tysklands vackraste platser. Hur långt du kan se vid klart väder kan jag inte bedöma, men det är väldigt, väldigt långt. Vi traskade runt lite bland klipporna och upptäckte att vi plötsligt hamnade på Österrikiska sidan av gränsen. När vi tog några steg tillbaka var vi åter i Tyskland. Det är en lite häftig känsla. Snacka om att Örnnästet ligger precis vid gränsen. I söder breder sig nationalparken Berchtesgaden ut sig mellan 2 parallella dalar. Watzmann är Tysklands tredje högsta berg med en höjd av 2 713 meter. Nationalparken skulle vi gärna se mer av. Där finns även glaciärsjön Königssee där vi gjorde ett stopp på vår resa.

En salt tråd genom hela semestern

Berchtesgaden dateras till 1102 då den först omnämns för sitt salt. Saltgruvorna som öppnades 1517 har försett staden med stor rikedom. Någonstans är det lite lustigt att just salt tycks vara den röda tråden i årets långresa med vår älskade plåtis. 

Till sist

Utsikten och äppelkakan är oslagbar. Ölen och vinet går inte heller av för hackor. Grymma människor gjorde den här platsen till sin. Men naturen är alltid oskyldig, den bara finns. Så du, lyssna på historiens vingslag, för du är i ett "örnnäste". Glöm bara inte att låta naturen få sin rättmätiga plats.

Plats (karta)

Camping Maier Egerbach
Königsee