Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (576 ord)

På historisk mark i Mora

Alla stakar sig på orten Mora 

Eller kanske rättare sagt - man stakar sig fram. Det är i alla fall ingen som stakar sig på ordet Mora. Denna världsberömda lilla söta ort där skidor, måleriske Zorn och Gustav Vasa-skägg och frisyr får frodas. Historiens vingslag sveper fram. Men mycket, eller kanske mest, handlar om ändå om han den där Vasa.

Det är alltid speciellt att vandra över historisk mark. Så lätt det är att bli fast. Att vilja dyka djupare. En sak du ska göra är i alla fall att dyka ner med ögonen i marken på gågatan. En så vacker rosaskimrande stenläggning och pricken över i är den fint designade vattenrännan. Lyfter du blicken ser du kyrkans 1600-talstorn och bredvid ligger klockstapeln från samma århundrade, den nedre delen användes då som bårhus. Eftersom vi är på resande fot får det bli en racerdykning i historien för att inte bli långrandiga.

Om orten Mora
Mora har drygt 20 000 invånare. Fördelningen män och kvinnor är ungefär 50/50. Namnet Mora omnämns i handlingar första gången år 1325. Det är en bruksort och några välkända produkter är Moraklockan och Morakniven. 

Om Gustav Vasa
Den danska kungen Kristian II behärskade Sverige. Gustav Eriksson Vasa som tillbringat en tid i dansk fångenskap lyckades fly. På sin väg för att befria Sverige sökte han stöd i Dalarna, under resan jagades han av den danska kungens anhängare men klarade sig med nöd och näppe flera gånger. Iklädd Moradräkt söker han stöd hos Morafolket. Men de var inte fullt så entusiastiska så Gustav fick dra vidare. Men när det dök upp krigare slöt Moras män upp med vapen med kyrkklockorna ringde. För inte kunde de låta Gustav fångas in. Man sände iväg skidåkare för att hämta tillbaka honom till Mora. Och där lades grunden till Vasaloppen och inte minst, Svea rike. 

Vill du läsa hela den spännande berättelsen kan vi tipsa om so-rummets artikel om Gustav Vasas äventyr i Dalarna.

Om Vasaloppet
Vasaloppet, det berömda skidloppet från Sälen till Mora är 90 km långt och äger rum första söndagen i mars varje år till minne av Gustav Vasas flykt mot Norge 1521. Det första loppet gick 1922. Vasaloppsmålet är en välkänd målbild för skidåkare och intresserade världen över.

Om Zorn
Anders Zorn föddes 1860 och dog i Mora 1920. Denna konstnär var inte bara stor till sin kroppshydda, han var framför allt stor som konstnär. Förutom hans berömda målningar av mer eller mindre påklädda dalkullor har han även avbildat amerikanska presidenter. Statyn av Gustav Eriksson Vasa som står på kullen i Mora gjordes 1903 av Anders Zorn.

På statyn står det, på moramål: "Jän Gustaf Eriksson Täled a morkarrum 1520 reited dalfolk mörkja 1903. Gärdi Zornim." Det betyder "Här, där Gustaf Eriksson talade till dalkarlarna, reste dalfolket märket 1903. Zorns verk."


Vårt besök i fina Mora avslutades med en vandring i den lugna och stillsamma Zornträdgården. Här växer köksväxter och blomster till lyst sida vid sida. En gång i tiden hade dessa växter samma status. Ett välfyllt kålhuvud var lika vackert som en ros.

Plats (karta)

Idag är vi i Söderhamn
Salut för Sollerö Camping utanför Mora