logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (438 ord)

På promenad i Söderhamn

Söderhamn bjuder på brandkatastrof, 1800-talsarkitektur och fiske 

På vår roadtrip i norra Sverige har vi parkerat vår lilla husis vid den centrala ställplatsen i Söderhamns hamn. Vi hade hört om ett fint 1800-talskvarter med ett ståtligt rådhus. Sedan fick vi veta mer om katastrofbranden. Vi fick också uppleva en stor fisketävling. Häng med!

Det fullständigt kryllade av män och kvinnor med metspön i hamnen. Vi funderade på vad som var på gång och det blev vi snart varse för nu ställde de upp sig på var sin sida av hamnen, inledningsvis på bestämda platser. Men snart blev det lite vilda västern i jakten på bästa platsen för fiskelycka. Undrar vem som vann. I vilket fall som helst hade vi tre huvudsyften med besöket i Söderhamn; sova, äta och uppleva 1800-talskvarteret. Vi fixade allt galant.

Sångarföreningen sjöng ihop till både torn och staty
Vi gick utmed kanalen på vår väg in till centrum, på avstånd kunde vi se Oscarsborg som ligger på Östra berget. Tornet byggdes 1898 och bekostades av Söderhamns sångarförening. Huvudmålet för promenaden var Rådhustorget och rådhusparken som kulturhistorisk är en mycket värdefullt. Hela området är byggminnesförklarat. Efter den stora stadsbranden 1876 byggdes husen upp inom en 10-årsperiod. Det gör arkitekturen stilmässigt enhetlig vilket är unikt. Det vackra och ståtliga rådhuset är uppfört i nyrenässanstil och dominerar hela kvarteret. På rådhustorget står ett monument från 1899 föreställande Gustav II Adolf. Åter igen hade Söderhamns Sångförening sjungit ihop medel till ett landmärke i staden.

Söderhamns enda 1600-talshus är en kyrka
Vi beundrade även kyrkan Ulrika Eleonora som fått sitt namn efter Karl XI:s gemål. Den invigdes 1693 och är numera Söderhamns enda 1600-talshus. Kyrkan räknas som en av de vackraste korskyrkorna i Norrland. Det förstår vi verkligen!

Sammanfattningsvis kan vi säga att Söderhamn är en trevlig och grön liten stad som bjuder på arkitektoniska guldkorn.

Om brandkatastrofen 1876

Den 22 juli 1876 var ödesdiger för Söderhamn. Då utbröt den största branden i stadens historia och nästan hela Söderhamn lades i ruiner. Det var en katastrof - en tredjedel av invånarna blev hemlösa och rådhuset, lasarettet och två skolor slukades också av lågorna. Dock klarade sig kyrkan mirakulöst nog. Staden återuppbyggdes med rätvinkligt gatusystem och kvadratiska tomter. Samtidigt skapades grönområden och parker som än idag präglar stadskärnan. 

Plats (karta)

​Hälsingegårdarna - ett världsarv
Idag är vi i Söderhamn
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
söndag, 04 juni 2023

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved