logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (306 ord)

På spaning i Bua

På spaning i Bua 

På väg till Norge gjorde vi ett stopp i hamnen i Bua. Det här är faktiskt ett av Hallands största fiskelägen, trots att fisket minskat genom åren. 

180 kronor inklusive el kostade oss denna natt. Toan och duschen var fräsch. Vi har ju sett i sociala medier att det är ett populärt ställe. Och vi fick en positiv känsla. Vi får nog stanna till här igen för att hinna känna in mer. Nu blev det bara en liten kort sejour på vägen mot Norge.

Lite korta fakta om Bua

Bua ligger mellan Varberg och Kungsbacka på Väröhalvön med västerhavet utanför. Här börjar skärgården som fortsätter norrut. Tydligen finns det skriftliga belägg på att Bua existerade redan 1492, det hade varit kul att få veta mer om. Det som nu kallas Bua började växa längs kusten med så kallade obesuttna (människor som inte ägde jord/mark) och som blev strandsittare med fiske som enda försörjning. Jag blev lite nyfiken på vad som menas med strandsittare och hittade följande information: Strandsittarna ägde inte den mark där de satte upp sina hus och bodar. Människorna bodde på så kallad "ofri grund" vilket innebar att de i allra högsta grad var beroende av markägarens välvilja.

Bua är ett av de största fiskelägena i Halland

Fisket har länge varit den dominerande näringen. Storhetsperioden var under 1960-talet men har sedan dess successivt minskat i omfattning. Idag finns ett fåtal större fiskebåtar i hamnen, men det finns fortfarande mindre fiskebåtar som bedriver kustnära fiske. Hamnen har satsat på ställplatser för husbilar och det verkar vara en win-win-situation för bägge parter.

Plats (karta)

Tillbaka på Lagunen
Brunch på Skårs Gård
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved