Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (556 ord)

På vandring i Björklidens fjällområde

De svenska fjällen är inte särskilt högljudda... 

Vad menar vi med att våra fjäll inte är särskilt högljudda egentligen? Jo, i jämförelse med bergen i exempelvis Österrike så är våra svenska fjäll mer lågmälda. De behöver inte skrika - här är vi, se oss! Istället böljar fjällen fram, trygga och mer förankrade i jorden än i himlen. Den bästa beskrivningen vi kan komma på är att våra svenska fjäll är milt mäktiga.

Vi har varit på vår första fjällvandring tillsammans. En enastående upplevelse som kommer att dröja sig kvar i själ och hjärta. Det var lite nervöst inför premiärturen. Vi skulle hårdtesta våra vandringskängor. Myggen skulle hållas undan. Fika skulle fixas. Packningen skulle vara lätt och rätt. Vädret kan ju växla snabbt i fjällen så vi hade med regn- och vindtäta kläder för säkerhets skull trots att SMHI hade lovat sol. Och tro´t eller ej, men det blev faktiskt sol. Ovanpå det fick vi friska vindar. Myggorna var som bortblåsta.

Vid Kratersjön åt vi vår medhavda fika och drack kaffe medan vi njöt av den makalösa utsikten. Kaffet har nog aldrig smakat godare än då. På tillbakavägen stannade vi till vid Syndafallet - så vackert. Det är svårt att få nog av det brusande ljudet från forsen. Vi passade på att fylla vattenflaskan med fjällvatten.

Lapporten vakar över fjällvärlden
Nästan sex timmar senare landar vi i husbilen. Trötta och överväldigade av dagens naturupplevelse. Vi ska försöka smälta en dag då himlen var blå och färgade fjällsjöarna blåare än blått. Solen strålade. Grönskan var grönare än grönt - i fantastiska nyanser. Alla blommor verkade blomma samtidigt, färgpaletten gick från vitt, gult, rosa, rosarött och lila. Känslan av att doppa kåsan i en fjällbäck och dricka av det allra renaste och klaraste vatten var magisk. Och i fjärran kunde vi se den mäktiga Lapporten - ett av de mest fotograferade motiven i fjällvärlden. Även vi gjorde vår egen bildtolkning.

Missa inte Silverfallet
Nästa dag var det dags att fara vidare på nya äventyr. Men först gjorde vi ett stopp för att vandra utmed Silverfallet. Mäktigt och galet vackert rusade vattnet ner för berget. Letade sig fram mellan stenblocken för att slutligen mynna ut i sjön. När vi väl tagit oss ner till stranden var det som att vi hade hamnat på en smått exotisk plats med alldeles kristallklart vatten. Var vi verkligen i Sverige? I Norrland?

Den här fjällvandringen gav mersmak. Har du chansen att vandra i vår fjällvärld så gör det! Du får en unik och makalöst vacker upplevelse att bära med dig för alltid. 

Plats (karta)

Idag är vi utanför Alta
Idag är vi på Midnattsol Camping utanför Nordkap