Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (467 ord)

Plitvicessjöarna i Kroatien

Magiskt vacker vandring bland sjöar och vattenfall 

Vi föll fullständigt och handlöst för vattenfallen och sjöarna i Plitvice. Det är så vackert att du nästan måste nypa dig i armen för att förstå att du inte drömmer. Här är horder av turister men det gör ingenting. För det andlöst vackra gör att du går som i en egen liten upplevelsebubbla.

Plitvice anses vara en av Europas vackraste nationalparker. Det har vi numera full förståelse för. Vi är fullständigt betagna. Sexton vackra sjöar sammanbinds av över 90 vattenfall. Allt omfamnat av skog. Sjöarnas färg varierar mellan blått, grönt, turkost och grått beroende på hur solen står. Och just den där turkosgrönblåa färgen som du tror är fixad i Photoshop - den är på riktigt. Wow! 

Vattnet är alldeles kristallklart och du kan inte låta bli att fascineras av fiskarna och bottenvegetationen. Här och där i sjöarna ligger det fallna träd likt fallna krigare som nu ger föda till sjöarnas invånare. Självklart finns finns nationalparken med på Unescos världsarvslista, ända sedan 1979 faktiskt.

Tillgängligt och med enastående utsiktsplatser

Den högsta utsiktsplatsen i parken är på 78 meter. Där har du en enastående utsikt. Tack vare trägångar och träbroar är denna vackra park mycket lättillgänglig och "lättgånglig". Du kan välja på olika turer. Den ena är på 2 till 3 timmar. Den andra är på 5 till 6 timmar. Självklart valde vi den senare. Det gäller ju att suga ut det "göttaste" så länge som möjligt. I inträdet ingick även en stilla tur över en av sjöarna med en miljövänlig elbåt.

Vi ska nog vara glada för att det är förbjudet att bada i sjöarna. Tack vare det blir det inga föroreningar som kan förstöra det ekologiska systemet. 

Vi återvänder mer än gärna. Och skulle nog vilja lösa en 2-dagarsbiljett för att kunna ta oss tid att lämna Auto-läget på kameran och verkligen jobba med bilderna. En sak är i alla fall säker. Den här upplevelsen dröjer sig kvar, länge...

Plats (karta)

Camping Bear i Kroatien
Sali i Kroatien