Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (537 ord)

Pula i Kroatien

Om du älskar historia är Pula verkligen rätt plats  

Kroatien är ett spännande land. Inte minst ur ett historiskt perspektiv. Jag ska erkänna att vi var grymt nyfikna på allt vi kunde få se och uppleva i Pula. Vi blev inte besvikna. Tvärtom!

Folk snackar om turistfällor. Egentligen är det lite märkligt. Det är ju inga fällor. Det är ju helt enkelt bara  historiska landmärken eller fantastiska naturfenomen. Om du är det minsta intresserad av historia, kultur och natur så rekommenderar vi starkt att du kastar dig rakt in i de så kallade turistfällorna. Ta bort skämskudden och bara upplev! Vi hade siktat in oss på "turistfällan" Pula av historiska skäl. 

Amfiteatern är Pulas stolthet

Pulas stora stolthet är den gamla amfiteatern som är världens bäst bevarade från det antika Rom. Faktum är att det är den sjätte största i sitt slag. Det var kejsar Augustus som år 2 började bygga denna arena. År 81 var den äntligen klar att användas till det romerska "nöjet" gladiatorspel. Under arenan finns en stor utställning som handlar om vinproduktionen och framställningen av olja i Istrien under antiken. De kunde helt klart sin sak. Det är alltid lika speciellt att försöka tänka sig tillbaka till en tid som inte längre finns, men som har påverkat dagens samhälle så mycket. Ett hett tips är att vara på plats i tid. Dels för att undvika långa köer till kassan. Och dels för att undvika värsta hettan om du är där sommartid.

Återvunnen arena

Under medeltiden användes amfiteatern till stora riddarturneringar. På 1400-talet användes en del av stenarna till andra byggnader i staden, bland annat borgen som numera innehåller ett historiskt museum. Och idag är denna amfiteater en populär konsertarena där världsartister uppträder. Det är ju en slags långsiktig återvinning kan man lugnt säga. När vi var där höll man på att rigga för ett stort uppträdande. Hade varit häftigt att få vara med om det någon gång. 

Tempel, Guldport och mycket mer

Att vandra runt i Pula är som att vandra i en rik historiebok. Här kan du beskåda templet som tillägnades kejsaren Augustus, och gudinnan Roma. Det byggdes åren 2 - 14. Under andra världskriget bombades det men har restaurerats till originalskick. Det finns även en triumfbåde som kallas för Guldporten. På kroatiska kallas den för zlatna vrata. En märklig sak med denna triumfbåge är att den på ena sidan är nästan helt slät, med den andra sidan är rikt utsmyckad. Undrar varför de valde att göra på det viset?

Sammanfattningsvis vill vi bara säga - åk hit. Det är fantastiskt.

Plats (karta)

Rovinj i Kroatien
‎⁨Banjole utanför Pula