Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (654 ord)

Rättvik blev "felvik"

Dalhalla och fäbodar - vad kan gå fel? 

Vi fortsätter vår resa norrut. I Falun gör vi ett nostalgi- och lunchstopp. Micke har tillbringat mycket tid där som barn och tyckte det var kul att få vandra runt och se sig om. Vi kikade även in i Kristine Kyrka. Men nu är det trakterna kring Siljan, med omtalade orter som Rättvik och Mora, som hägrar så vi åker vidare i vår lilla husis.

Vi tog sikte mot Rättvik och jag kom på att det hade varit häftigt att få se den berömda konsertplatsen Dalhalla. GPS:en ställdes in och vi kom lyckligt fram. Även om stället är stängt på grund av coronapandemin så tänkte vi att det ändå måste gå att få en skymt att Dalhalla, ifall vi i framtiden skulle få för oss att vilja åka dit för att vara med om någon konsert. 

Fel 1 - ingen skymt av konsertplatsen
Men tji fick vi. Det var totalt "igenbommat" med höga plank. Vi mötte flera förhoppningsfulla som också gav upp. De enda som fick se något var de som betalat en rejäl slant för att övernatta på området, då ingick i och för sig en 3-rätters meny men, nej. Vi åkte vidare.

Fel 2 - grusvägar
På vägen till Dalhalla hade jag sett en skylt om "levande" fäbod. Ett rätt kul uttryck egentligen. Fäboden som är en byggnad är väl inte särskilt levande i sig, det är väl mer innehållet och det som är runt omkring som står för livet. Det var ju bara 8 kilometer dit och visst hade varit fint att få uppleva lite fäbodsliv. Micke svänger av, men det blir snabbt grusväg och han börjar oja sig över att den nytvättade bilen kommer att bli skitig. Och det blev den så klart.

Fel 3 - en intensiv och tomhänt kvart
Väl framme vid fäboden visade klockan på kvart i fyra och vad som också visade sig var att de stänger klockan fyra. Varför det? Jo för att de söta fjällkorna ska mjölkas klockan fem. Det har vi full förståelse för. Men det kändes lite surt att komma så i sista minuten. Vi gick i alla fall runt lite snabbt bland fäbodarna, tittade någon minut på hur det ystades smör och sedan ville vi handla lite. Det visade det sig att de även ville att vi skulle betala inträde för att vi skulle få handla. Men eftersom det nästan var stängningsdags förbarmade de sig och sa att det gick bra att handla ändå. Så bra. Jag valde ut ett par ostar som verkade goda. 

Vad kan mer gå fel? Jo, det gick inte att betala. Vi stadsbor är ju vana vid att swish och bankkort funkar överallt och hade givetvis inga kontanter. Alltså fick vi lära oss den hårda vägen att här i fäbodlandet är "cash king". Vi åkte således tomhänta från fäboden med vår mycket skitiga lilla plåtis. Egentligen otroligt vad man hinner med på 15 minuter! Och så lärde vi oss att det kan vara bra att ha kontanter norröver. 

Fel 4 - som faktiskt blev rätt

Nu bestämde vi oss för att strunta i Rättvik, för oss blev det liksom "Felvik". Istället bar det av till Mora. Vad mer kan gå fel? Jo, jag letade efter campingar och ställplatser medan Micke körde. Hittade Sollerön Camping och läste att det bara var 1,5 kilometer in till Mora. Ooops, det var felläsning med rejäl marginal. Det visade sig vara 1,5 mil! Så vi får kika in i Mora när vi ska åka vidare. Men ibland kan fel bli rätt. För vilken fin camping det här är. Och Micke fick skölja av husis hjälpligt när vi väl stod på plats. Det gjorde honom mycket gladare. Så snipp snapp snut, det blev bra till slut. 

Idag är vi på Sollerön
Idag är vi i Falun