Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (429 ord)

Världsarvet Røros i Norge

Rara Røros är inte bara rart på ett gulligt sätt.  

Røros är  en unik raritet eftersom byn är klassad som ett världsarv av UNESCO. Du hittar den i regionen Trøndelag i Norge på en höjd av 628 meter över havet. 

De vackra och välbevarade gamla byggnaderna är från 1700-talet och 1800-talet. och träbebyggelsen tillhör Europas äldsta. Men det är inget friluftsmuseum vi vandrar runt i utan det är i högsta grad en levande plats där invånarna bor och verkar i dessa klenoder. Och högst belägen är självklart den vackra kyrkan från 1700-talet. Tyvärr var den stängd för besök när vi var där så det blev bara en rundtur kring kyrkobyggnaden.

Vackert på både in- och utsida

När du är här så ta dig tid på att insupa atmosfären och studera de vackra fasaderna. Det är inte bara hus, det är faktiskt riktiga konsthantverk. Titta in i butiker och verkstäder. En titt i bokhandelns skyltfönster tar dig tillbaka till svunna tider då spetsgardiner fick vara inramningen till det som visas upp för hugade spekulanter. 

Världskonst

Vi hittade en kombinerad butik och utställning som drivs av den berömda konstnären Per Lysgaard. Hans verk är bland de häftigaste konstverk vi någonsin har sett inom keramik. Vi tog hur många bilder som helst och kommer att skriva ett särskilt inlägg om vår upplevelse av hans konst, som är både magisk och enastående.

Ingen risk att gå vilse

Røros centrum består av endast två raka parallella gator så det är extremt lätt att hitta. Gatudesignen, som var vanlig i gruvstäder, går tillbaka ända till 1600-talet och borgar för att du slipper gå vilse i byn. Till och med om du lider brist på lokalsinne klarar du dig finfint här. 

Kort om Røros

  • De rika kopparfyndigheterna gjorde att ett smältverk byggdes 1644.
  • Gruvstaden grundades 1646.Finns med på UNESCO:s världsarvslista på grund av träbebyggelsen från 1700- och 1800-talet som är en av Europas äldsta.1679 ödelades staden av svenska styrkor, men den byggdes upp igen.
  • 1718 var svenskarna åter igen där och härjade, men det lugnade ner sig i Norge när Kung Karl den XII blev skjuten i Fredrikshald samma år. 
  • Gruvdriften pågick till och med 1978.
  • Røros är en populär turistort även för norrmännen.Källor: vi själva, wikipedia och visitnorway.
Plats (karta)

Idag är vi på Barsta Camping
Idag är vi på Storsjö Camping & Trädgård