logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (497 ord)

Regalskeppet Kronan, Kalmar


En fartygskatastrof utan dess like i Sverige

På Kalmar Länsmuseum kan du besöka ett skepp utan att bli sjösjuk. Och du får vara med om en fruktansvärd skeppsförlisning utan att drunkna. Året är 1676 och regalskeppet Kronan sjönk till havets botten vid en sammandrabbning mellan den svenska och dansk-holländska flottan.

 Vi anlände till Kalmar läns museum när det bara var 30 minuter kvar till stängning. På rekordtid tog vi oss igenom lokalerna och nosade på lite av all spännande historia som finns lagrad här. Det gav mersmak. Mycket mersmak. Så vi måste hit igen och ta oss rejält med tid för att hinna upptäcka mer.

Den här fint uppbyggda utställningen har verkligen levandegjort hur livet ombord på skeppet kunde se ut. Och även skräcken i samband med förlisningen. Drunknande män med panik i ögonen. 

Bara 40 av 850 överlevde fartygskatastrofen
Den 1 juni 1676 exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Slaget stod cirka sex kilometer utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. 

Det här är en av de största fartygskatastroferna i Sveriges historia. Endast ett fyrtiotal människor överlevde, och då ska du veta att besättningen bestod av 850 man!

Unika skatter gör att du vill veta mer
Hittills har det bärgats ungefär 35 000 föremål från regalskeppet Kronan. Här har den största skatten av myntat guld i Sverige hittats. Det har också återfunnits navigationsinstrument, verktyg, glasflaskor, tallrikar, timglas, ölkrus, kritpipor och mycket, mycket mer. Till och med kläder har bevarats genom hundratals år. Skulpturer i trä har klarat sig bra tack vare att trämasken inte trivs i Östersjöns vatten. 

Att alla dessa fynd har hittats på samma område gör att man kunnat pussla ihop en unik bild av hur skeppslivet på ett krigsfartyg under 1600-talet kunde se ut. Det är ett spännande stycke stormaktshistoria som presenteras och som vi definitivt vill se mer av.

Elofsson var med
Ja, vi heter ju Elofsson i efternamn. Även om vi förmodligen inte är släkt med den stackars båtsmannen Per Elofsson Blanck från Öland som så tragiskt omkom i samband med förlisningen känns det ändå lite extra.  På en av bilderna från museet har man byggt upp en scen från skeppet där pojken syns tillsammans med major Claes Anckarfjäll. 

Kronan vs Vasa

  • Längd: Kronan var 53 meter lång - Vasa 47,5 meter
  • Bredd: Kronan 13 meter bred - Vasa 11,7meterDjupgåendet: Kronan 6,2 meter - Vasa 4,8meter 
  • Bestyckningen: Kronan sannolikt till 110-114 bronskanoner - Vasa 64
  • Kanonernas vikt: Krona cirka 85 ton - Vasa 72 ton. Antalet kanoner gör Kronan till det tyngst bestyckade fartyget vi känner från denna tid.


Källor: Vår egen upplevelse, och Kalmar Läns museum - vill du veta mer så kika in på deras webbplats. https://kalmarlansmuseum.se/kronan/

2022-09-13

Plats (karta)

Vi har besökt Apelviken
Vi har besökt Persköp
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
lördag, 04 februari 2023

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved