logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (834 ord)

Riga i Lettland

Allt handlar om att hålla en snygg fasad utåt - i alla fall i Riga

Riga är en trevlig stad. Om än lite ytlig. Ja, skämt åsido. Men faktum är att här spelar ytan och fasaderna huvudrollen. Det är rena rama Jugend-meckat. Smyckat och vackert. Det är ett "ytligt"intryck som vi tar med oss. Vad vi också tar med oss är att vi samlade på oss 20 000 steg. Att gå är bästa sättet att uppleva!

Vi promenerade från campingen in till gamla stan. Från bron har du en magnifik utsikt över Riga och floden Daugava. Det här är en riktig storstad med drygt 640 000 invånare. Men i den lilla historiska stadskärnan känns Riga både greppbar och överskådlig. En rad produktiva arkitekter i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet gjorde Lettland och Riga till jugendarkitekturens centrum. Varje hus har sitt eget konstnärliga uttryck. Sedan 1997 står Gamla stan i Riga på Unescos världsarvslista över omistliga kulturmiljöer. Jugendarkitekturen anses sakna motstycke i världen.

Katter på hett plåttak

De är stolta över sitt hantverk. Stickade varor och produkter i lin sågs i alla souvernirshoppar. Något vi också såg lite överallt var kattavbilder. Jag blev förstås nyfiken och frågade om det fanns någon särskild symbolik. Men nej. Det är helt enkelt så att det finns en mycket populär fastighet som kallas för Katthuset. Anledningen? Jo, den har kattskulpturer på taket. Så var det med den saken.

Både svenskar och Svartbröder har florerat i Rigas krigshistoria

Riga har verkligen en spännande historia. Det är en stad och ett område som varit attraktivt i alla tider. Svenskarna har också varit här visade det sig. Två gånger gjorde de misslyckade försök att inta Riga, men tredje gången gillt! Sommaren 1621 återkom svenska armékårer till Riga med 20 000 man under ledning av Gustav II Adolf. Och det gick vägen. Men 1710 fick de ge sig för den ryska armén. Nära 90 år styre var över.

När du är i Riga är det så gott som obligatoriskt att studera Svarthuvudbrödernas hus. Brödraskapet bildades av ogifta handelsmän på 1300-talet. Gillet var både ett handelssällskap och ett försvarsförbund. Och visst är det en fascinerande byggnad.

Missa inte den viktiga nutidshistorien

1940 införlivades Lettland med Sovjetunionen. 10 000-tals letter deporterades och avrättades. Det blev en lång och hård kamp för att åter igen bli ett fritt land.  År 1991 flyttades sovjetiska elitstyrkor till  Riga för att försvara den sovjetiska konstitutionen. Men ett stort folkligt uppbåd reste barrikader i Vecrīga (Gamla stan) och hindrade på andra sätt sovjettruppernas framryckning. Vid inrikesdepartementet blev det skottväxling och fem människor dödades. Den 21 augusti 1991 utropade Lettland sin självständighet. Respekt.

Vi gjorde ett besök i ett litet KGB-museum. Känslan var kvävande. Som att vara omsluten av ett täcke av ångest. Det var tungt att andas och tungt att tänka på alla dessa tortyroffer...

Vill du ha mer historik från Riga så kika in på https://sv.wikipedia.org/wiki/Riga

Matigt och mumsigt - som balzam för magen

Mat och dryck då? Ja, det verkar man kunna i Riga. Den lokala ölen var mycket bra. Och här åt jag den godast rödbetssalladen med getost någonsin. Maken var lika nöjd med sin hamburgare. De har en speciell snaps här som vi var tvungna att testa. Riga Balzam är egentligen en likör, och ursprungligen ett läkemedel. Men hua, den är så stark att det känns ända ut i hörselgångarna (45%). Den innehåller 24 olika örter, kryddor, blommor, oljor och bär. Drycken skapades runt år 1750. Enligt sägen blev Katarina II magsjuk under ett besök i Riga 1752, men tillfrisknade efter att ha druckit Riga-balsam. Så blir du magsjuk i Riga vet du vad du ska kurera dig med. 

Vi passade även på att besöka de fantastiska marknaderna som är inhysta i gamla zeppelinhangarer. Det här mina vänner är en dröm för alla som älskar bra råvaror. Köttmarknad, fiskmarknad, frukt- och grönsaksmarknad och kläd- och tingel-tangelmarknad. Vi köpte med oss lite färska kantareller och avslutade dagen med att smörsteka dem och avnjuta delikatesserna under markisen vid vår älskade plåtis.

Så här bodde vi

Vi bodde på Riga City Camping som ligger på halvön Kipsala vid floden Daugava. Det är en mycket enkel, lugn liten camping bara 15 minuters promenad från Gamla stan. Här finns toa och dusch och diskmöjligheter. Du kan även fylla på vatten, tömma gråvatten och toan. Pris 25 € per natt (2019). 


Plats (karta)

Vilnius i Litauen
Tallin - Gamla stan
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved