logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (646 ord)

Roadtrip bland raukar och ormbunksdjungler

Är vi på Öland eller vid en karg grekisk kust eller kanske i djungeln? 

Att färdas på den smala grusvägen från Byerum ner till Alvedsjö är magiskt. Det är vindpinat, härjat och samtidigt så ofattbart vackert. På ena sidan av vägen har du en storslagen utsikt över Kalmarsund och den mytomspunna ön Blå Jungfrun. På andra sidan av vägen har du alvarsmark där kreaturen betar för att hålla den fri och frisk.

Den här stenkusten är gammal, mycket gammal och finns utmärkt på kartor från 1600-talet. Men mycket talar för att den är betydligt äldre än så. När du kör här kan du se åtskilliga stenbrott utmed strandlinjen. Ratad sten ligger kvar och påminner oss om vad som en gång har varit. Denna väg var även vägen till olika hamnar där stenen skeppades iväg. Vi kan inte låta bli att fundera på hur dessa stenarbetares liv kunde vara. Förmodligen hårt.

Vad användes då all denna kalksten till?
Jo, framför allt till bygget av Borgholms slott och Kalmar slott som krävde mycket sten av god kvalitet. Och det fanns det här. Stenindustrin kan alltså dateras redan till sen medeltid. Dess centrum var vid Hornsudde där det under 1500-talet anlades en stenhuggarby. Tyvärr finns inga lämningar kvar utan du får använda din fantasi.

Parkera inte vid sidan av vägen - naturen här är så ömtålig och skör
Vi blev stoppade av en man när vi hade parkerat vid sidan av vägen bakom några andra bilar. Han påpekade att det inte var tillåtet att stå på annat än angivna parkeringar. Och vi är tacksamma för att han sa till oss. För nu kommer vi inte göra det fler gånger. Vi älskar naturen och respekterar den, och vill inte på något sätt bidra till negativ åverkan. Tyvärr hade vi råkat missa förbudsskylten. Nu hoppas vi att du som läser det här också tänker efter före innan du parkerar utmed stenkusten.

Öland har ett unikt raukfält
Det finns i Byrum och är ett populärt utflyktsmål. Totalt finns ungefär 120 raukar i varierande storlekar. Fyra meter mäter den högsta.Vi har varit här åtskilliga gånger och tröttnar aldrig. Dessa fantastiska stenformationer har skapats av havets ständiga vågrörelser. Genom tid och evighet har detta speciella kustlandskap mejslats fram. Visste du förresten att detta kalkstenslager faktiskt är sammanpressade korallrev? Och allt startade för närmare 500 miljoner år sedan. Du kan inte bli annat än ödmjuk inför denna hisnande tidshorisont.

Stendöda urtidsdjur lockar fortfarande
När jag, Åsa, var liten och tillbringade somrarna här på Öland var en av favoritsysselsättningarna att leta efter fina och välbevarade fossiler. Oftast hittade jag urtidsbläckfiskar (ortoceratiter) och trilobiter i varierande storlekar. Än idag har människor en förkärlek för dessa fossiler. Det är som att de räcker ut en hand som sträcker sig 100-tals miljoner år bakåt i tiden. Louis Armstrong en gång sjöng; It´s a wonderful world. Det kan vi alla skriva under på. 

Ormbunksdjungel och blåbärsfrossa

På vår väg ner mot mellersta Öland körde vi även en bit inåt landet genom högresta tallar och böljande blåbärskullar. Plötsligt kändes det som om vi landat i urtiden. Här fanns ormbunkar som i vissa fall var manshöga. Det gav en exotisk djungelkänsla. Är vi på Öland eller har vi råkat köra vilse och hamnat i Amazonas djungler? Vi var helt enkelt tvungna att stanna till och vandra in i detta hav av ormbunkar. Upplevelsen toppades av flera nävar färskplockade blåbär. Som sagt, vi lever i en underbar värld. 

Plats (karta)

Idag är vi i Sandviks hamn
Vi ställde upp i Böda Hamn
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved