Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.
Visst trodde vi att Rostock skulle vara fint. Men att det skulle vara så övermaga fint var nästan liten av en upplevelsechock. Hit vill vi verkligen återvända. Staden har allt av gemyt, historia och folkliv i en skönt avslappnad blandning.
De historiska byggnaderna avlöser varandra. Vi tjusas och förundras över att det som är kvar efter andra världskrigets bombningar är så välbevarat. Många byggnader har restaurerats. De är duktiga på att förvalta sitt kulturarv. Vi såg också ovanliga och kanske till och med ovanligt smarta lösningar på att ordna boende i en växande stad. En gammal och enormt stor kyrka har numera även lägenheter. I takdelen kan man se balkongerna. Men fortfarande bedrivs kyrklig verksamhet. Win - win.
Rostock kan det där med offentlig konst
Något vi uppskattade var all offentlig konst. De kan verkligen det här med skulpturer och att använda vattnet i staden. Det är rena rama konstpromenaden. Den stora fontänen framför universitetsbyggnaden är fascinerande. Här ser vi hur turister och invånare njuter tillsammans. I anslutning till den åt vi lunch på en trevlig italienskinspirerad restaurang.
Vi gjorde även ett stopp vid en gammal likörfabrik som idag även fungerar som restaurang. Den lokala ölen smakade bra och vi passade på att testa ett par av likörsorterna. Det blev ett par små citronlikörer som fick följa med hem.
Lite kort historik
Rostock var under medeltiden en viktig del i Hansans handelsimperium. Hamnen i Rostock är Tysklands tredje största Östersjöhamn.
Så bodde vi
Staden Rostock tillhandahåller husbilsparkeringar på flera ställen. Vi valde en plats med tillgång till el. Vi ville kunna köra AC:n med tanke på den 34-gradiga värmen. Ställplatsen var helt okej, väldigt central, men visst hade det suttit fint med en toalett i anslutning till den. Men det fanns möjlighet att tömma kemtoan, och det var ju bra. Priset var 10 € inklusive el för ett dygn (2019).
Kommentarer