logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (562 ord)

Rovinj i Kroatien

Rovinj är som en liten prinsesstad 

Vi har verkligen fallit för Kroatien. Oj vad många historiska pärlor detta land rullar upp. Nu har vi kommit till Rovinj - en mycket charmig och kuperad liten kuststad med koppling till Venedig.

Här skulle mycket väl en sagoprinsessa kunnat bo. Och det gjorde det ju nästan faktiskt. För högst upp på kullen där Sveta Eufemiakatedralen tronar där vilar helgonet Sankt Eufemia i sin sarkofag. Hon var en romersk martyr som dömdes till döden för sin kristna tro år 303 e.Kr. Enligt legenden spolades en sarkofag med hennes kvarlevor upp på stranden i Rovinj efter att runt år 800 mystiskt ha försvunnit från Konstantinopel. Kyrkan byggdes 1736 och du ser tornet på långt håll när du närmar dig staden. Tycker du att klocktornet påminner om San Marcos kampanil i Venedig så har du helt rätt i dina aningar.​ Kullen där kyrkan ligger har en fantastiskt vacker utsikt ut över skärgården. Havet är så blått, så blått. 


Det är något italienskt över Rovinj

Hela Istrien-halvön har en gång i tiden tillhört Italien. Det märks både på de tvåspråkiga gatuskyltarna och maten. År 1283 blev staden en del av Republiken Venedig.  Det venetianska styret varade ända till 1797. Venedig ligger faktiskt bara knappt fyra timmar bort med färja. Efter första världskriget var Rovinj italienskt ett tag igen. Men 1947 blev det en del av Jugoslavien och numera är det en del av Kroatien.

I hundratals år var man även en del av Romarriket. Den gamla delen av Rovinj är exempelvis byggd enligt en romersk stadsplan. Förmodligen grundades Rovinj någon gång runt 200 - 400-talet. 

Intressant att notera är att den här halvön där gamla stan ligger faktiskt har varit en ö ända fram till 1763 då sundet fylldes igen - vilket jobb det måste ha varit att genomföra det!

Att ta sig fram i gamla stan är ett äventyr

Den är kuperat och backigt. Kullerstenarna i de smala och helt underbara gränderna är nästan glashala. Vi hade bra sulor på skorna men vi gled nästan fram bitvis. Så tänk på att vara försiktig, särskilt i backarna. 

Arkitekturen och atmosfären i det medeltida Rovinj gör dig rent ut sagt lycklig. Hur kan det bara vara så fint? I de vindlande gränderna hittar du gott om restauranger, gallerier och hantverksbutiker. Det har funnits sju stadsportar i den gamla stadsmuren. Idag finns bara tre kvar;  Saint Benedict-porten, Portico och the Holy Cross.

Nere vid marknaden var det full kommers. Det gick att köpa tryffel i alla dess former. Men se upp. Mycket är rejält utblandat med exempelvis vanlig svamp eller oliver. Var noga med att kolla innehållsförteckningen på burkarna. Vi missade det tyvärr. Men vi åt pasta med tryffelsås på restaurang flera gånger under vår resa i Kroatien - det kan verkligen rekommenderas. När det är äkta vara och tryffeln är hyvlad över pastan smakar det himmelskt gott.

Plats (karta)

Autocamp Porton Biondi i Kroatien
Pula i Kroatien
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved