Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (853 ord)

Sandviks hamn på Öland

Utsikt över havet och en av världens största väderkvarnar som bjuder på både mat och historia 

Då var det dags för ett besök i Sandvik - igen. Det är faktiskt tredje gången gillt. En gång i Östergötland och två gånger på Öland. Nu ställde vi upp vår Plåtis i den lilla gästhamnen i Sandvik. Vi hade tur och fick utsikt över Kalmarsund och första parkett till solnedgången.

Sandvik är en liten gemytlig ort på Ölands västkust. En gång i tiden var hamnen ett fiskeläge, och visst finns det en och annan fiskebåt kvar. Numera är det i första hand en gästhamn och ställplats för husbilar. Vilket är en himla tur för oss som älskar att stå vid havet. Här står du med Kalmarsund som närmaste granne.

Spåren efter stenindustrin som förutom fisket försörjde bygden syns tydligt när du vandrar utmed kuststräckan som ofta kallas för Stenkusten. Sandvik har även fungerat som utskeppningshamn för bearbetad kalksten. På vår vandring söderut passerade vi en liten fin sandstrand. Sedan kom vi till det vilda, karga och steniga landskapet. Det som tjusar och lockar oss.

En extremt fossilrik promenad i vattenbrynet
Vi har nog sällan sett så oerhört många fossiler på en så komprimerad yta. Det var ögonblicksbilder från en urtid för mellan 250 - 500 miljoner år sedan. Hisnande! Att naturen lyckats kapsla in historien på det här sättet övergår nästan förnuftet. Självklart finns det förklaringar och vetenskapliga teorier. Men ändå, det är verkligen hisnande och oerhört fascinerande.

Nu har vi ätit i en av världens största väderkvarnar
Vi bestämde oss för att göra ett besök i Sandviks kvarn, här kan du verkligen svälja historia med riktigt god mat och dryck. Den gamla kvarnen har för länge sedan slutat att mala mjöl och de enorma vingarna har stannat. Kanske för evigt. Men historiens vingslag kan vi känna ändå. Det här är en av världens största kvarnar, och i Norden är den tveklöst störst. Den är av holländsk typ, vilket innebär att det bara är den övre delen, där vingarna sitter, som är vridbar. På Öland är det annars vanligast med stubbkvarnar, där du vrider hela kvarnen. Vingarna ska alltid stå mot vinden för att få störst effekt.

Passa på att besöka muséet i Sandviks kvarn
Sandviks kvarn byggdes 1856 nära Vimmerby. Men 1885 såldes den. Hela träkonstruktionen monterades ner och transporterades till Sandvik där kvarnen återuppfördes på en fot av öländsk kalksten i två våningar. Kvarnen var en så kallad tullkvarn vilket innebar att du fick betala för malningen, antingen med pengar eller med säd. På 1950-talet tog eran slut. Efter det har det varit ett antal olika serveringar här. Sandviks kvarn är ett levande museum. Du kan vandra upp och titta på de olika våningarna antingen före eller efter maten. Det rekommenderas starkt.

Hörapparater kan stöka till det men de stängde av musiken för min skull
Jag, Åsa, har hörapparater. Fantastiska hjälpmedel, men de tar in alla ljud och ibland samtidigt. Det gör det lite krångligt ibland när du ska gå på restaurang till exempel. Först måste jag kolla var högtalarna sitter. Sedan behöver jag se var det sitter mest folk. Helst vill jag ha en lugn plats, gärna i ett högtalarlöst hörn - om jag vill höra vad mitt sällskap säger. Jag gjorde samma procedur på Sandviks kvarn. Men, döm om min förvåning och oerhörda glädje när tjejen bakom kassan säger; Vi kan stänga av musiken medan ni är här. Det värmde verkligen mitt hjärta. 

Så vi kom tillbaka och åt här igen. För min del blev det Öländska kroppkakor två dagar på raken. Behöver jag säga att jag älskar kroppkakor och att jag älskar människor som löser problem så enkelt. Tack! 

Lite kvarnfakta
  • Bottenytan är cirka 140 kvm, då är inte köpet inräknat.
  • 8 våningar
  • 26 meter hög, ungefär
  • Spannet mellan vingspetsarna är 24 meter.
  • Bottenvåningen hade på den tiden det begav sig en bred körbana där hästskjutsarna kunde köra in med sina lass.

Sandvik finns både här och där
Den här semestern har vi alltså varit sammanlagt tre gånger i Sandvik. Fast på helt olika platser. Lite kul att det råkade slumpa sig så. Första gången på Sandviks Camping vid naturreservatet Nynäs i Södermanland. Andra gången var vi på Sandviks Camping i Degerhamn på Öland och tredje gången här på ställplatsen i Sandviks hamn, också på Öland. En sak är i alla fall säker - Sandvik verkar vara bra ställen att övernatta på oavsett var i Sverige du befinner dig.

Plats (karta)

Krokås hamn och Spraglehall naturreservat
Idag är vi i Sandviks hamn