Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (413 ord)

Sirmione - historia och elegans

Du kan nästan höra historiens vingslag i Sirmione

Den här lilla italienska staden är definitivt värt ett besök. Så välbevarad och med ett brokigt historiskt förflutet. Inte undra på att det förmodligen är Gardasjöns mest besökta stad. Om du är där kvällstid så kan du uppleva en fantastisk ljussättning som skapar liv på den medeltida borgens murar. 

Sirmione har en lång och spännande historia som sträcker sig tusentals år tillbaka. Här har romarna hållit till. Den romerska poeten Catullus prisade stadens skönhet och berättade om sin villa, Grotte di Catullo, som du fortfarande kan se rester av. Den måste ha varit storslagen med en area av hela 167 x 105 meter. 

San Pietro-kyrkan som innehåller fresker från 1100-1500-talet, byggdes under langobardtiden. På 1300-talet renoverades den. Klocktornet är från 1070. Under 1200-talet byggdes den fantastiska borgen av Veronafamiljen Scaliger som en hamnbefästning och skydd för Scaligerflottan. Här finns torn och vallgrav. Precis som det ska vara vid ett slott. Mellan 1405-1797 tillhörde Sirmione republiken Venedig. Därefter övertogs staden av Österrike för att sedan bli en del av det Italienska kungadömet 1860. Det är omöjligt att inte åtminstone fördjupa sig lite grand i historia när du hamnar i en stad som Sirmione.

På promenad genom stan

När du vandrar runt i de medeltida gränderna kan du verkligen känna historiens vingslag. Staden är belägen längst ut på en smal landtunga, mitt i vattnet. Allra längst bort ligger den gamla stadsdelen. För att komma hit korsar vi en bro. Här finns ett stort utbud av uteserveringar, små lyxiga butiker, restauranger och kaféer. Stadskärnan är i princip bilfri vilket ger en skön promenadupplevelse. 

Överdådiga bougainvilleor slänger ut sin vackra blomrankor mellan husen. Vinden är ljum. Maten på restaurangen smakar gudomligt gott, vinet likaså. Vi sitter under vinrankorna och njuter av att vara en del av charmiga Sirmione just i detta ögonblick. Hit kommer vi gärna tillbaka.

Ett litet PS fast ett SP - som i ställplats

Vi upptäckte att det finns en ställplats alldeles i närheten av stadskärnan, utmed Gardasjön. Nästa gång vi är i trakterna ska vi se om vi kan stanna över där istället för att bo på en jättecamping.

Plats (karta)

Camping Sant Angelo Village
Camping Sanfrancesko vid Sirmione