Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (549 ord)

Skeppsmalen och Skags fyr

Vi fortsätter resan utmed Höga Kusten och landar i Skeppsmalen 

Vi skulle till Skuleberget men det var överfullt så vi körde till Skeppsmalen istället som ligger på Skags udde och där ligger även Skags fyr. Det är lite förvirrande med stavningen på Skeppsmalen för ibland kan du även läsa Skeppsmaln. Hur som helst så spelar stavningen ingen roll, det som spelar roll är vi fick en helt otrolig naturupplevelse när vi vandrade på Fyrstigen.

Det var lite synd det där med Skuleberget för vi hade sett fram emot det. Men som sagt, det var så igenkorkat på parkeringar, ställplatser och campingar att vi tappade lusten. Det var horder med människor överallt, inte lätt att hålla avstånd där inte och att köa för att få vandra känns lite märkligt. Men vi ska absolut inte klaga för det vi fick uppleva istället slog nog de flesta av våra naturupplevelser i Sverige. Tack, du duktiga turistbyråtjej som tipsade oss om Skeppsmalen.

Vi tar sällan den lätta vägen
Vi promenerade ner till det lilla, söta fiskeläget för att sedan ta oss vidare mot fyren. Som tur är så väljer vi aldrig de lätta vägarna. Nej, vi fick syn på en liten skylt där det stod Fyrstigen och som pekade in i naturen. Den får det bli! Vi gick uppåt och lite neråt, lite hit och lite dit. Det var klippor, det var vindpinade tallar, det var små och stora vattensamlingar och det var så fint att vi knappt kan beskriva det. Du får titta på bilderna, som ändå inte gör platsen rättvisa.

Skickligare arkitekt än naturen finns inte
Det är mäktigt att se hur klipporna har formerats av inlandsisen. Naturen är den absolut skickligaste arkitekten, botanikern och uppfinnaren. Det är trollskt, fantasieggande och spännande. Ljusets brytningar, solglittrande hav, skimrande mörka vattensamlingar och så dessa blommor och grönt som tar vara på minsta skreva med jord. För första gången fick vi se sileshår - de små "köttätande" växterna. Vet inte om insekter räknas som kött, men protein är det väl i alla fall. En sak som var väldigt bra när vi följde Fyrstigen var de stora blå prickarna, det var lätt att gå rätt. 

Premiär för rökt sik
Vår vandring avslutades vid fyren och tillbakavägen blev den lätta vägen. Vi passade även på att köpa rökt sik, det verkar vara mäkta populärt norröver. Och efter att för första gången har smakat sik så tyckte vi att det faktiskt var rätt så gott. Det vågar vi göra om.

Så här bodde vi

Vi parkerade på den lilla ställplatsen vid Skeppsmalen, 200 kronor (2020) kostade det inklusive el. Servicehuset var välstädat. Det uppskattas. 

Plats (karta)

Idag är vi i Luleå
Idag är vi i Skeppsmalen