Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (565 ord)

Skulpturparken Pilane på Tjörn

Pilane bjuder på makalösa upplevelser - och kronan på verket är Anna

När vi kom till skulpturparken Pilane på Tjörn trodde vi att konsten var huvudsaken. Vi hade hört talas om de stora och spektakulära konstverken som exponeras utomhus. Särskilt ett. Vad vi inte visste var att den här platsen hade så mycket mer...

Naturen är makalöst vacker. På de högsta punkterna har du en sagolik utsikt över nejden. Det är böljande lövskogar, ängar, hav och berg. Området är fyllt av vackra ekar. På ängarna blommar tjärblomster, smörblommor, mandelblom, kärringtand, mormors glasögon, solvändor och mycket mer. Det är underbart att se denna mångfald av blomster. Luften är fylld av fågelsång. Det är en sagolik naturupplevelse.

Hisnande historia
Kulturen - ja att bara tänka sig att vi trampar på samma mark som människorna som levde här för 8 000 år sedan är smått hisnande. Här fanns boplatser sedan stenåldern. Och flera begravningsplatser från järnåldern finns i området. I mitten tronar en större sten med en cirkel av mindre stenar runt omkring. Men det kunde också vara gravsättningar i form av domarringar eller rösen. Pilane är ett av Bohusläns största gravfält med cirka 90 gravar. Området användes i 1 500 år! Enligt arkeologiska utgrävningar rör det sig om perioden 500 år före Kristus till och med 1 000 år efter Kristus. Det ger respekt.

Konst som tar andan ur dig
Konsten. Den är spektakulär. Makalös. Extraordinär. Spännande. Du behöver inte gilla allt. Det viktiga är att konsten berör. Tänk bara att släpa ut och upp alla dessa stora konstverk. Bara det är en konst i sig att lyckas med ett sådant företag. Bakom det mest fotograferade konstverket Anna står den spanska konstnären Jaume Plensa. Han jobbar i det stora formatet och det här är inget undantag. Den gigantiska statyn, som porträtterar ett vackert och vilsamt kvinnoansikte, har hela himlen som bakgrund. Anna är den eviga drottningen i konstsamlingen. Du ser henne ståta på sin bergsplatå var du än befinner dig i skulpturparken.  

Hurra för Pilane som fyller moppe i år

När vi besökte 15-årsjubilerande Pilane fanns utställningen Standing On The Land av den internationellt framstående irländske konstnären Sean Scully på plats. Det finns många fler spännande verk att ta del av. Konst passar överallt - inne och ute. Men just här blir konsten något alldeles extra i landskapet. Den utmanar och tar plats samtidigt som den på något märkligt sätt smälter in i miljön. Har du chansen så åk hit! 

Skulptur i Pilane är ett privat, oberoende och icke kommersiellt arrangemang som drivs av Pilane Heritage Museum. Vill du läsa mer om Pilane så titta in på deras  webbplats.

Plats (karta)

Idag är vi i Kåseberga
Idag är vi på Sotenäs Camping/ställplats