Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (301 ord)

Smygehuk

Nu har vi varit i allra södraste, södra Sverige - Smygehuk

Det var verkligen på tiden att vi besökte Sveriges sydligaste udde. Check på det. Ett trevligt utflyktsmål även första helgen i oktober. Varje sommar besöks Smygehuk av över 300 000 människor. När vi var där var det inte riktigt lika tjockt med folk, men ändå mer än väntat.

Det här är Sveriges sydspets. 55 grader 20 minuter 3 sekunder - längre söderut kommer du inte när du befinner dig på utsiktsplattformen. Ett steg till och du hamnar i havet. 

Smygehuk som ligger öster om Trelleborg är en sandudde som omges av steniga stränder. Här finns självklart ett fiskrökeri, butiker och mycket mera. Vid hamnen finns en skylt med avståndsangivelser till några av Europas huvudstäder och till Treriksröset. 

Därför finns det så många kalkade hus i Skåne

En annan sak vi lärde oss idag är att det funnits kalkindustri här. I Smygehuk går kalkgrunden i dagen så det  har varit lätt att bryta kalksten. Kalken användes för att putsa och vitmena husväggar (inte konstigt att det finns så många kalkade hus i Skåne) och som jordförbättring och gödselmedel i fiskdammar. Bränningen skedde i kupolugnar. Den äldsta och största som är från mitten av 1800-talet ligger mellan Köpmansmagasinet och hamnen. 

Vi gjorde även en avstickare till Skanör/Falsterbo. Men hade kanske lite väl höga förväntningar. Visst var sanden på stranden väldigt vit, men det var väl det. Trots allt är det kul att ha varit där och kollat. Nu vet vi ju mer. Det hade vi inte gjort om vi inte tagit vägarna förbi.

Plats (karta)

Sibbarp
Trelleborg