logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (371 ord)

Söderåsens nationalpark - Hjortsprånget

Vi skuttade inte uppför branten som hjortar precis... 

Är du i Söderåsens nationalpark så får du bara inte missa Hjortsprånget. Vi hade vandrat upp till Kopparhatten precis innan och var redan lite småtrötta i benen.

På vägen tillbaka mot Naturrum så vek vi av uppåt igen. Nu med målet att ta oss upp till det berömda Hjortsprånget. Det var en utmaning. Jag, Åsa, halvkravlade nästan sista biten. Men upp skulle jag. Och upp kom vi båda två.

Vilken utsikt!
När vi kom dit såg vi en tjej ligga på mage ute på själva språnget och filma neråt klippbranten. Bara att se det gjorde att det kittlade till i magen. Att hon bara vågade. Vi fick en liten pratstund när hon väl återvända till lite fastare mark. Det visade sig att hon jobbar på Söderåsens nationalpark och hade fått i uppdrag att ta en film som visar hur branta klippväggarna är.

Micke gav sig ut på det smala språnget. Själv fegade jag ur och stod på lite lagom avstånd. Men det är helt okej, för utsikten är fantastisk i vilket fall som helst. Vi gjorde besöket i mars månad därför fanns det inga löv på träden som kunde skymma sikten. Alla årstider har sina fördelar.

Varför heter då denna klippavsats Hjortsprånget? 
Den enkla förklaringen är att människorna förr i tiden jagade ut sitt villebråd - hjorten - på klippavsatsen. Och där tog djuret sitt livs sista språng in i evigheten. 

Vill du läsa mer så har vi skrivit om både Kopparhatten och Nackarpsdalen och Odensjön. Lite filmklipp bjuder vi också på. 

Jättekort fakta om nationalparken
Söderåsens blev nationalpark 2001 och ligger i Klippans och Svalövs kommuner i Skåne. Det är en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa.

Om du vill läsa på ännu mer:
https://sverigesnationalparker.se/park/soderasens-nationalpark/

Plats (karta)

Idag är vi på Våxtorps Camping
Söderåsens nationalpark - Kopparhatten
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
söndag, 04 juni 2023

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved