Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (543 ord)

Söderåsens nationalpark - Kopparhatten

Kopparhatten - både sagolik utsikt och sagolik namnhistoria 

För att ta oss till omtalade Kopparhatten utgick vi från Naturrum. Vi vandrade på stadiga spångar nere i Skäralidsdalen utmed Skärån.

Vattnet porlande fram på sin väg mellan bokarna. Vi har nog sällan sett så mycket mossa, och lavar som här i Söderåsens nationalpark. För trots att det inte fanns tillstymmelse till något grönt bladverk i bokskogen nu i mars månad upplevde vi ändå att det var grönt och skönt.

Tittar du uppåt så ser du dalgångens höga rasbranter. Efter några kilometer utmed Skärån började vår fortsatta vandring uppåt mot Kopparhatten. Vi är faktiskt glada för att det är avlövat för vi såg nog mycket som hade dolts av grönskan annars. Utsikten över den 90 meter djupa Skäralidsdalen är förtrollande.

Naturligtvis är naturen i sig alltid den bästa kryddan
Väl uppe på Kopparhatten slog vi oss ned på en stor trädstam och njöt av kaffe och tunnbrödsrullar. Att fika ute i naturen är underbart. Allt smakar så mycket godare.

Sagolik historia om varför det heter Kopparhatten
För länge, länge sedan var en fattig och vacker flicka ute för att plocka bär. När hon kom upp på höjden ställde hon sig för att njuta av den betagande utsikten. I samma stund kom en riddare ridande. Han fick syn på den sköna flickan, steg av sin häst och befallde henne att ta av sig sina kläder. Hon vågade inte annat, men när hon stod i sin särk bad hon riddaren att vända sig bort när hon tog av sig sista plagget. Det gjorde han och då tog flickan sats och med alla sina uppdämda krafter stötte hon riddaren och hans häst ut över kanten. Riddarens kopparhatt ramlade av i fallet. Och därför fick platsen heta Kopparhatten. Men så kommer verkligheten ikapp och i en broschyr kan vi läsa att namnet är från 1800-talet, -hatt betyder höjd. Fast kopparen - den kommer nog ändå från riddaren... eller vad tror du?

Är du nyfiken på andra delar av nationalparken?
Läs om när vi besökte vackra Nackarpsdalen och Odensjön.
Hjortsprånget hittade vi också till. Makalös backe upp och makalös utsikt väl på plats.

Jättekort fakta om Söderåsens nationalpark
Söderåsens blev nationalpark 2001 och ligger i Klippans och Svalövs kommuner i Skåne. Det är en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa.

Om du vill läsa på ännu mer:
https://sverigesnationalparker.se/park/soderasens-nationalpark/
Parkeringen vid Söderåsen.
Vi utgick från Naturrum.

Plats (karta)

Söderåsens nationalpark - Hjortsprånget
Idag är vi på Båstad Camping