Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (440 ord)

Söderåsens nationalpark - Röstånga

Vacker vandring till Odensjön i Nackarpsdalen  

Vi har självklart hört talas om Söderåsens nationalpark. Att den ska vara något alldeles extra. Nu skulle vi äntligen få se den med egna ögon. I alla fall delar av den. För vi hann inte med allt på långa vägar. Men här är ett par godbitar.

Vi hade ställt upp på First Camp Röstånga. Vädret visade sig inte riktigt från sin bästa sida. Men vad kan man begära en marsdag i Sverige. Mellan skurarna hastade vi i alla fall iväg till den södra entrén som ligger i Röstånga.

I mars har inga löv hunnit slå ut, men ändå var det så påfallande vackert när vi började vår vandring genom Nackarpsdalen ner mot Odensjön. Det finns tre större sprickdalar på Söderåsen varav Nackarpsdalen är en. I fantasin kunde vi föreställa oss hur det skulle vara att vandra i bokskogens skira lövgrönska någon gång i maj. Det måste vara magiskt vackert.

Lätt att ta sig runt
Hela området är lättillgängligt tack vara breda promenadstigar som funkar för både barnvagnar och rullatorer. Det är dessutom välordnat med många sittplatser, sopsortering och toaletter. Så du behöver inte skita ner naturen varken på det ena eller det andra sättet.

Den lilla Odensjön är nästan helt rund
Diametern är bara 150 meter. Som djupast är den 19 meter. Är du fiskeintresserad och har investerat i ett fiskekort kan du fiska regnbåge, gädda, abborre, mört och sutare här. Runt sjön reser sig imponerande branter som är upp emot 30 meter höga.

Det är alltid lite spännande med sägner och sagor
Här bjuder vi på lite som vi har nosat upp. Namnet Odensjön sägs komma från att sjön döptes efter Odens enda öga. Förr trodde folk dessutom att sjön var bottenlös och att det fanns en underjordisk förbindelse med Lunds Domkyrka. Inte sant, men det ger i alla fall lite extra krydda till det klara vattnet i den lilla sjön. 

Vi besökte även Kopparhatten och Hjortsprånget när vi var i Söderåsens nationalpark. Det blev både lite text, bilder och film.

Jättekort om nationalparken
Söderåsen blev nationalpark 2001 och ligger i Klippans och Svalövs kommuner i Skåne. Det är en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa.

Om du vill läsa på ännu mer:
https://sverigesnationalparker.se/park/soderasens-nationalpark/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Odensj%C3%B6n

https://visitsoderasen.se/2019/07/19/nackarpsdalen-och-odensjon/ 

Plats (karta)

Idag är vi i Hörvik
När vindarna susar