Om du tror att Nynäs slott är ett slott så är det inte riktigt sant
Nynäs slott är en herrgård, eller mer ett gods, som vill likna ett slott. Lite som dagens "wanna be". Du hittar detta fina "palats" vid Rundbosjön, inte långt från Trosa och Nyköping. Alldeles intill ligger Nynäs naturreservat. Och om du vandrar Sörmlandsleden kommer du att komma förbi här.
Platsen som Nynäs slott ligger på har anor från medeltiden. Ägarlängden är imponerande. Här snackar vi "name dropping". På 1300-talet var minst två av ägarna kvinnor; Birgitta Jonsdotter och Kristina Pedersdotter. År 1384 kom släkten Grip in i bilden och de höll sig kvar ända fram till 1552. Nu träder efternamnet Gyllenstierna in i rullorna och de hänger i fram till första delen av 1700-talet. Sedan blir det lite rörigt med namnen. Men på 1800-talet har Bonde en era fram till mitten av 1850-talet. 1984 köper Landstinget Sörmland slottet och parken av Gripenstedt. Vill du djupdyka i historien rekommenderar vi att du tittar in på
Nynäs slotts webbplats.Ett levande museum och länk till framtidenGodset, "slottet", började byggas under 1600-talet. Sedan har det under århundranden justerats och anpassats efter respektive tidsålders ideal. Det du fortfarande kan se är hur godset har fungerat som ett eget litet samhälle. Många föddes in i sitt kommande värv, oavsett om det handlade om att bli husfru och boskapsskötare. Idag är det ett levande museum på ett sätt, men det är i allra högsta grad en länk in i framtiden.
En gången tid pratar med nutid - från materialbrist till tidsbrist
Vi besökte en utställning som låg i anknytning till huvudbyggnaden. Det som berörde oss mest var en brevväxling mellan två kvinnor; Nutidens Moa och 1920-talets Greta. På väggen dominerar en broderad textilbonad med texten: "1927 Materialbrist och mycket tid. 2020 överflöd av material, tidsbrist. Kan vi lära av varandra?" Vi kan ta del av Gretas omsorger om djur och natur, hur hon försöker tillverka eget papper och gör, för den tiden, populära väggdekorationer. Det är berörande, rörande och fint presenterat.
Vi behöver kunna fixa käket själva också
Vid Nynäs bedrivs ett miljöanpassat jordbruk i Öknaskolans regi. Det odlas spannmål och fodergrödor. Öknaskolan utbildar unga som vill arbeta inom de gröna näringarna i framtiden. Något som i alla fall vi tror kommer att bli allt viktigare. Coronapandemin har visat på sårbarheten inom många sektorer, inte minst inom matförsörjningen. Vi kan inte bara förlita oss på att importen ska fungera. Nej, vi måste kunna producera och leverera inom vårt lands egna gränser också. Tur att den här typen av utbildningar finns!