Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (624 ord)

Sörmlandsleden - Sandviks Camping

Lyxigt att campa i anslutning till ett naturreservat 

Det händer att vi skriver om ställplatser och campingar, men då måste det vara något som berör oss på ett speciellt sätt. Sandviks Camping är en sådan plats. Vi hade tänkt stå i hamnen i Trosa. Men när det kom till kritan så tilltalade den inte oss. Så vi ställde om planerna. Tack vare det fick vi både naturreservat och vandringsled på köpet.

Vi knappade in adressen till campingen men blev lite fundersamma på vad vi gett oss in på. Trots allt kände vi oss förhoppningsfulla eftersom det skulle finnas ett naturreservat i krokarna. Vägen vi svängde in på var smal och ledde oss genom böljande odlingslandskap, några få utspridda gårdar och en dunge med träd här och där. Kan det vara rätt väg? Det var det. Vilken liten underbar camping vi kom fram till. Den ligger på en stor öppen gräsyta av det lite vildare slaget, omgiven av skog på tre sidor. På den fjärde sidan finns en vacker kohage, med betande kossor och där bakom skymtar du det glittrande havet.

Det var gott om plats, något du inte är särskilt bortskämd med. Och vad vi också njöt av var tystnaden. Inget stimmande eller stojande utan lugnt och tyst. Om det inte varit för att vi var tvungna att fylla på färskvatten hade vi gärna stannat längre.

Det blev en hel del steg på Sörmlandsleden
Vi passade på att gå en liten sträcka av Sörmlandsleden. En väldigt vacker led där vi hade havet – Östersjön – på ena sidan och skogen på den andra. Sandviks camping ligger vid Nynäs naturreservat och i anslutning till vandringsleden.

Avstampet för vår lilla vandring blev vid Sandviksbadet, en fin liten badvik. Vi gick först en del av Etapp 53 i riktning mot Källviks brygga och kunde konstatera att vandringsleden var lätt att följa. Havsviken som vi följde heter Tvären och är ett resultat av ett meteoritnedslag för 450 miljoner år sedan. Det är mäktiga krafter som varit i omlopp och skapat den värld vi lever i nu. Efter ett tag vände vi och gick tillbaka samma väg för att sedan gå en bit utmed Etapp 52. Det var kuperat och lite svårare att ta sig fram, men vi gillar när det inte är för enkelt.

Dramatisk vandring i kohagen - i alla fall för den ena av oss
Sista etappen, innan vi kom tillbaka till Sandviks camping var nog värst för mig, Åsa. Vi var var tvungna att promenera igenom ett stort hagområde med kor, kalvar, kvigor och en tjur. Som tonåring hade jag en gång blivit jagad av ett gäng kvigor och har sedan dess, enligt mig, en hälsosam respekt för att vistas inom samma inhägnad som dessa kreatur. De må se snälla ut, men, men...här kan det finnas "vargar i fårakläder".

Så medan Micke knatade på nere på stigen klättrade jag uppåt mot branten och följde staketet medan jag höll ett vakande öga på kossorna längre ner. Nog tyckte jag att de glodde alldeles onödigt mycket på mig... vi, eller rättare sagt jag, tog oss dock helskinnade genom kohagen utan minsta incident. Men den pulshöjning jag fick av denna strapats slog nog ett hyfsat rekord. Puh! 

Plats (karta)

Nynäs slott
Idag är vi i Tystberga