logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (728 ord)

Spännande upptäckter i norska Alta

Hällristningar, hjortron och en hypermodern, helt makalös kyrka! 

Det är den extremt korta sammanfattningen av vårt besök i Alta i Nordnorge. Här bjuds du på olika sorters altare. Från då och nutid. I titan och på stenhällar. Vi besökte en nutida kyrka i en extremt modernistisk design och vi skådade forntidens hällar som förmodligen också hade en religiös innebörd till vissa delar.

Att vi hamnade i Alta på vår resa norrut i Norge var en tillfällighet. Eller snarare en himla tur. Vi behövde hämta ut pengar. När vi ändå var här så bestämde vi oss för att ta reda på lite mer om staden. Google är en bra uppfinning. Tack vare den prickade vi in två fantastiska besöksmål som gav vår resa extra krydda.

Första besöksmålet var den berömda Nordlyskatedralen
På svenska kallas den för Norrskenskatedralen. Den invigdes med en gudstjänst den 10 februari 2013 och självaste kronprinsessan Mette-Marit närvarade. Arkitekt var Kolbjørn Jensen från byrån Link Arkitektur. Den danska konstnären Peter Brandes har designat kyrkorummet och dess möbler.

Vi har nog aldrig sett en sådan spektakulär kyrka. Och vi gillar den skarpt. Norrskenskatedralen utmärker sig både utvändigt och invändigt. Utsidan är klädd i titan och har ett 47 meter högt spiralformat torn. Insidan är sparsmakad, material och ljuskällor har utnyttjats till fullo för att skapa dramatiska men samtidigt llugna och behagliga kontraster. Det kostar en slant att besöka kyrkan, men vi tyckte att det var värt pengarna.

Nästa besök kastade oss tillbaka en rejäl bit i historien 
Närmare bestämt till åren mellan 4 200 och 500 f. Kr. Hällristningarna i Alta är belägna vid Altafjorden. De UNESCO-skyddade ristningarna i Hjemmeluft är ett viktigt bevis för att människor redan då levde så här långt norrut. 1985 upptogs dessa till världsarvslistan. Det här är faktiskt Nordeuropas största hällristningsområde. Men Alta är även känt för sina stenåldersfynd som är upp till 9 000 år gamla.

Fram till idag har man dokumenterat över 6 000 hällristningar och hällmålningar i trakten. Men än i dag upptäcks fler och fler. Hjemmeluft är det största området med cirka 3000 ristningar. Ristningarna skapades av jägare-samlarefolk. Troligtvis skildras dåtidens människors religiösa föreställningar. Kanske är det också ett slags storyboard. Det finns flera spännande scener som visar jakt och -fiskesituationer, dans och ritualer. Djuren som har avbildats är ren, älg, björn, varg, räv, fåglar och fiskar. Det finns också geometriska mönster - vi tyckte att en del såg ut som halsband.

Lätt att ta sig runt och se hällristningarna
Det är enkelt att ta sig runt den cirka 3 kilometer långa brädbeklädda gångstigen. Vi uppskattade mest den första delen av sträckan eftersom hällristningarna hade fyllts i med röd färg och det var lätt att se de olika figurerna. Andra halvan var svårare att ta till sig, på vissa av hällarna var det väldigt svårt att se något. Vi hoppas att de även kommer att fylla dessa ristningar med färg så det blir lättare att uppleva.

Hällristningar gjordes oftast i anslutning till havet. Men i och med att havet sjönk undan och det blev landhöjningar följde ristarna efter. För av någon anledning ville de ha sina ristningar i anslutning till vattnet. Så de äldsta hällristningarna ligger numera högt, medan de yngre ligger närmare havet. Besök gärna museets utställning om du vill veta mer. Och ja, inträdet till området kostade en bra slant - men det var det värt.

Ja, och så var det ju det där med hjortronen 
Det är helt enkelt inte konstigare än så att vi tidigare bara sett hjortron i form av sylt i en burk. För första gången har vi fått se dessa guldbär växa i naturen. Det var en liten smaklig naturupplevelse.


Källor: Vi själva, Google och Wikipedia 

Plats (karta)

Idag är vi i Kristiansund
Idag är vi på Högskjölen Fjellcamp
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved