Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

3 minuters lästid (609 ord)

Ställplatsen i Bläsinge hamn

Vi tog fågelvägen till Bläsinge hamn! 

Ja, det är sant. På vägskylten står det faktiskt Fågelvägen. Så vi svängde av åt det hållet. Det var ju dessutom väldigt passande när vi precis hade besökt Ottenby Fågelstation på allra södraste Öland.

Vi var nyfikna på Bläsinge hamn eftersom vi sett på Facebook att många husbilsägare gillar stället. När vi kom dit hade vi turen att kunna glida in på en av de sista platserna. Just denna sena eftermiddag överfölls vi och alla andra av ett riktigt regn- och ruskväder så vi tänkte att vi skulle vara lite bekväma av oss och smita in på den lilla Hamnkrogen och ta något ätbart.

Att få sätta tänderna i kroppkakor är ren njutning
Medan vi väntade på maten avtog regnet. Skönt. Men det allra skönaste var att jag, Åsa, äntligen fick sätta tänderna i årets första riktiga Ölandskroppkakor. Som jag har längtat. Jag är nämligen i princip uppvuxen med kroppkakor. Ella, som var kokerska på mormor och morfars pensionat på norra Öland lät mig smaka på redan när jag bara var en liten bebis på sex månader. Och på den vägen är det. De här kroppkakorna som jag åt i Bläsinge kom från Arontorp och smakade mums! Till det ska det serveras gräddmjölk och lingon. Om du inte ätit denna fantastiska rätt innan så tänk på att skära ett kryss i kroppkakan innan du häller på gräddmjölken. Sedan är det bara att lassa på lite lingonsylt och njuta.

Vad tyckte vi då om Bläsinge hamn som ställplats?
Det är alltid lika härligt att kunna stå med havsutsikt, havet har en speciell och mycket positiv effekt på oss. Vi mår bra av att ha det nära. Men området skulle behöva en rejäl ansiktslyftning. Lite fler elplatser skulle inte heller skada. Och gärna ytterligare någon toalett, som gärna fick vara lite fräsch och fin.

Hur är det med fiskeriet då? Vi har forskat lite i då- och nutid
Det är alltid kul att ta reda på lite mer om en plats du besöker. Så självklart googlade vi för att få en bild av Bläsinge hamn. Här är lite fakta om du, precis som vi, är vetgirig.

I början av 1900-talet bedrevs fisket i öppna båtar med åror och storsegel. Sill och ål var huvudfångsten. På 1930-talet utrustades båtarna med motor och bottengarn och större fångster kunde tas in. Bläsinge hamn byggdes 1947. Under 1960-talet blev det fokus på torskfiske och det höll i sig fram till 1980-talet. Som mest fanns det 14 båtar som hade Bläsinge som hemmahamn. Men tiderna förändras; torskbeståndet minskade och det kom nya regleringar från myndigheterna så idag finns det bara två yrkesfiskare kvar i Bläsinge hamn. Men det du förlorar på gungorna kan du ta igen på karusellerna. Turismen har ökat och skapat nya förutsättningar.

Krig och lastfartyget Ada Gorthon torpederades utanför Bläsinge hamn
Andra världskriget pågick och det svenska lastfartyget Ada Gorthon var på väg till Tyskland med malm. Men, Sovjetunionen hade ubåtar i Östersjön med uppdrag att stoppa den svenska malmexporten till Tyskland. Vilket också skedde. Den 22 juni 1942 sänktes Ada Gorthon med en torped, bara två distansminuter från Bläsinge hamn. 14 man ur besättningen omkom men åtta av dem räddades av fiskare från hamnen. En minnessten i hamnen restes för att hedra de döda. 

Plats (karta)

Idag är vi i Böda hamn
Idag är vi i Bläsinge hamn