Strömstad
Strömstad har verkligen ingen strömlinjeformad historia
Vi är på väg till Norge. På vägen dit passade vi på att ta en sväng in till Strömstad. Det här är Sveriges västligaste stad. Staden ligger vid Skagerack med riksgränsen till Norge 20 kilometer norrut och österut. E6 går strax utanför.
Närheten till Norge har gjort att den lilla staden blivit berörd av internationella konflikter genom århundranden. Så Strömstads historia är verkligen inte strömlinjeformad. Tvärtom har invasioner och försök till invasioner böljat fram och tillbaka. Och nu är vi här för att invadera Strömstad i några timmar.
Det fina med en plåtis är att den är så "liten" att den ryms i en parkeringsruta. Visst blir det lite överhäng, men hjulen står vackert innanför linjerna. Vi strosade runt och hittade en restaurang som hade riktigt bra mat. Efter det var det dags att hitta någonstans att övernatta innan färden gick vidare. Det blev på Lagunen, nära Strömstad.
Historisk fakta om Strömstad
Strömstad har fornlämningar och kulturmiljöer från äldre stenåldern och framåt. Här finns megalitgravar, domarringar, rösen och hällristningar. En av de förnämsta kulturmiljöerna i landet är området vid Blomsholm med sin magnifika skeppssättning, domarring, högar och gravfält.
Bohuslän blev svenskt i samband med freden i Roskilde 1658. Strömstad fick stadsrättigheter formellt av Karl XI 1676. Stadens dåtida grundstruktur från slutet av 1600-talet med kyrka och torg överensstämmer med dagens. Närheten till Norge har gjort att Strömstad berörts av olika konflikter mellan de nordiska länderna.
1675 brände och skövlade danskarna staden, fyra år senare blev Strömstad befriade i samband med freden i Lund. Under kriget mot Norge 1716–1718 var Strömstad högkvarter för Karl XII.
År 1717 utsattes Strömstad för anfall av en dansk flottstyrka. Men svenskarna slog tillbaka. På Laholmen finns ett monument över de hårda striderna. 1718 styrdes riket från borgmästare Kamps hus. Här planerades den ödesdigra attacken mot Fredrikstens fästning, som slutade med kungens död 30 november 1718.
1788 ryckte prins Karl av Hessen in i Bohuslän över Svinesund och intog Strömstad. Under 1700-talet utvecklades staden, mycket tack vare de stora sillperioderna.
1808 försökte norska styrkor inta Strömstad, men de fick dra sig tillbaka.
Strömstad blev i slutet av 1700-talet känd som bad- och hälsoort. Lejonkällan utanför Surbrunn hade gott rykte som hälsokälla och nyttjades flitigt av brunnsgäster under hela 1800-talet. Vid Bojarkilen fanns sedan 1786 Sveriges första varmbadhus. Under 1800-talet byggdes två nya varmbadhus. Kronprins Oscars (Oscar I) upprepade besök bidrog till att Strömstad blev en av landets mest populära badorter.
Sjöfartsstaden Strömstad växte fram under 1800-talet, då många fartyg i kusttrafiken hade sin hemmahamn här. Kustfiske och småskalig redarverksamhet blev viktiga näringar för staden. Kring sekelskiftet 1900 fick stenindustrin ett stort uppsving, som varade till 1930-talet. År 1912 skrevs den välkända Kostervalsen av David Hellström och Göran Svenning.
Vid tre tillfällen under 1900-talet har Strömstad befunnit sig i närheten av internationella konflikter. Vid upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge 1905 var det ett tag mycket spänt vid gränsen. Militär hade besatt staden och svenska flottan var i högsta beredskap. Under första världskriget 1914–18 förlades trupp till Strömstad, landstormen mobiliserades och flottan gjorde besök i staden. Under andra världskriget 1939–45 gränsade Strömstad till en krigszon och två tyska flygplan blev nedskjutna över staden. Många Strömstadsbor bistod den norska motståndsrörelsen.
Som en symbol för banden mellan Norge och Sverige invigdes Svinesundsbron den 15 juni 1946 av konung Håkon VII och kronprins Gustaf Adolf. Nästan sextio år senare, den 10 juni 2005, invigdes den nya bron av kungarna Carl XVI Gustaf och Harald V.