logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (438 ord)

Svaneholms slott

En mindre snygg slottsspaning på vägen hem från Simrishamn

Flera gånger har vi kört förbi skylten som visar vägen till Svaneholms slott, men denna gång valde vi att faktiskt svänga av och göra ett besök. Lite slottshistoria kan ju aldrig sitta fel. Det här är inte det snyggaste slottet vi har sett. Men det är solitt. Småfult och ointagligt är helt okej i orostider på 1500-talet. Häng med!

Det är en imponerande tegelbyggnad som tornar upp sig framför oss. Egentligen är den inte särskilt slottslik och vacker, men väldigt, väldigt mäktig. Vi slår direkt undan eventuella tankar på att försöka inta slottet via plankning. Det får nog bli till att snällt betala inträdet. 

Vi började med att vandra runt lite i parken. Slottet, som är beläget i Skurups kommun, ligger fantastiskt vackert vid Svaneholmssjön. Och minsann - visst simmade det en vacker svan bland alla blommande näckrosor. 

Omkring 1530 började slottet byggas på en holme i Svaneholmssjön
Helt logiskt fick det heta Svaneholms slott. Byggherre var det danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre. 1611 tog Prebend Gyllenstjärna över. Sedan har det varit ett antal olika ägare. 

Sedan kom Rutger och gjorde nytta
Men 1782 ärver Rutger Macklean slottet, och då börjar det hända grejer inom jordbruket. Han ansåg att ett lands välstånd hängde ihop med jordens bördighet och genomförde därför omfattande reformer i trakten. Han reformerade även sina underställdas arbetssituationer och sociala förmåner. Dagsverken avskaffades, istället fick bönderna betala arrende. Nya jordbruksredskap infördes och bönderna undervisades i odlingsmetoder som gav större avkastning. Utöver det så startade Rutger också två folkskolor i området.

Slottet lever vidare - fast som museum
Efter Rutgers frånfälle blev det ytterligare ett antal olika ägare till Svaneholms slott innan det slutligen 1934 köptes av en andelsförening som redan 1935 invigde slottsmuseet. I slottsmuseet finns en särskild utställning om Macklean, gör ett besök när du ändå är där. Museet innehåller även tidsenliga miljöer som skildrar både bonde- och högreståndssamhället. Dessutom kan du studera allt från arkeologiska fynd till dräktsilver och en unik samling textilier. Vill du läsa om vår upplevelse av museet så kolla in den här länken.

Tillgängliga leder och naturreservat
Det finns tydligen bra och tillgänglighetsanpassade vandringsleder i området. Vi fick också veta att det finns två naturreservat i krokarna; Norreskog och Vassen. Det låter lockande. Men det sparar vi till en annan gång.Källor: Skurups kommun, Wikipedia, Svaneholms slottsmuseum och så vi själva.

Plats (karta)

Idag är vi på Persköps ställplats
Idag är vi i Bua
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
fredag, 02 december 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved