Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (762 ord)

Tallin - Gamla stan

I Tallinn finns allt! Historia. Dramatik. Glädje. Och en bedövande charm.

​Vi hade både läst och hört talas om Tallin. Vårt östliga grannland. Så nära, och så långt borta. Öst är öst och väst är väst. Men nu var det dags. Äntligen skulle vi få ta del av den bäst bevarade medeltida staden i norra Europa. 

Vi cyklade från ställplatsen i den före detta OS-byn in till Tallinn och gamla stan. Det gick oerhört smidigt för de satsar verkligen på gång- och cykelbanor. En del var i och för sig under utbyggnad så vi fick snirkla oss fram ibland. Men det var inga större problem. 

Vi blev helt betagna av Gamla stan i Tallin

Här finns en kontinental och påtaglig charm. Men vad är det som gör att du blir så fascinerad? Kan det vara de slingriga kullerstensgatorna? Husen med sin förtrollande arkitektur? De gotiska spirorna? Muren? Tornen? Myllret av människor? Atmosfären? Att du bokstavligen kan ta på Tallinns dramatiska historia? Vi tror att det är summan av allt! Det är inte konstigt att Gamla stan sedan 1997 finns med på UNESCOs världsarvslista som norra Europas bäst bevarade medeltida stad. Just i år firades det dessutom att Tallinn skriftligen omnämndes för första gången 1219. Det är 800 år sedan. Respekt!

Här kan du höra språk från i princip hela världen

Kinesiska, koreanska, amerikanska, svenska, tyska, danska, ryska... Ja, de tre senare har satt sin prägel på Tallinn och Estland - på gott och på ont. Det finns en historia präglad av förtryck. Att stadskärnan klarat sig nästan helt skadefritt under två världskrig är smått otroligt. Tack vare det kan vi idag njuta av en autentisk medeltida miljö med inslag av gemytliga restauranger och caféer.

Tidsvandringen börjar på 1200-talet

Den böljande stadsmuren som började byggas på 1200-talet blev med tiden en av norra Europas mäktigaste befästningar. Här vandrade vi på trägångar utmed en del av den 16 meter höga muren. Totalt är den 1 850 meter lång och 3 meter tjock! 26 av de 45 originaltornen och bastionerna finns kvar än i dag.

Längs med muren vid den pampiga Viruporten trängs hantverksstånden. Älskar du handarbeten, som stickat och virkat, så är det platsen för dig. Vi promenerade genom porten för att njuta av alla prunkande blomsterstånd. Jag hade gärna köpt med mig hur många buketter som helst. Men det hade inte funkat så bra i vår Plåtis. Vackert var det i alla fall.

Det finns gott om små mysiga torg

Och ett stort - Rådhusplatsen som är hjärtat i Gamla stan. Det var ett härligt myller av människor och gott om restauranger att välja bland. Självklart tittade vi in på Rådhusapoteket - världens äldsta ännu fungerande och verksamma apotek som varit igång oavbrutet sedan 1422, på samma plats. Vilken svindlande tanke egentligen. Det är vid sådana tillfällen jag skulle vilja hoppa in i en tidskapsel.

Uppe på Domberget ligger ett medeltida slott som restaurerades under den svenske kungen Johan III, då Estland löd under Sverige. Inte minst kanonerna påminner om det. Lilla Sverige har haft sitt finger med i det historiska spelet på många ställen i Europa. Utsikten från Domberget är i sig en upplevelse, här får du en fin överblick över Tallinn. 

KGB - grymhetens högkvarter

Det finns flera bra museer i Tallinn. Denna gång besökte vi KGB-museet på adressen Pikk 59. Det berörde oss verkligen. Den krypande fukten och den ångest som fanns i väggarna kryper under skinnet. Att människor kan vara så utstuderat grymma. Visst var det ett jobbigt inslag den dagen. Men det är viktigt att inte blunda för historien. Tallinns och Estlands historia är även Lettlands och Rigas historia. Och Litauen och Vilnius. 

Kuriosa

Har du tänkt på att skölden i det stora stadsvapnet liknar skölden i Danmarks statsvapen? Det är ett minne från den tid då Estland var danskt. Namnet "Tallinn" betyder "danskstaden" eller "danskarnas borg".

Plats (karta)

Riga i Lettland
Tallin - Frihetsmonumentet