Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (458 ord)

Tallinn - OS

OS i övernattning med skumpa vid en amfiteater i betong

​Det var en bra ställplats. Men den gav oss lite blandade känslor. För vi stod vid en före detta OS-anläggning som användes för mästerskapen i segling 1980 - en häftig tanke. Det var året som Moskva var värd för Olympiska spelen - en hemsk tanke. Tack och lov är Estland numera befriat.

Men över denna stora koloss till byggnation svävar på något sätt fortfarande sovjettidens ande. Det är grått. Det är massivt. Det är tungt. Så himla skönt att den tiden är förbi. Frihet har mjukgörande effekt.

Den här ställplatsen ligger alltså i Pirita hamn. Egentligen kanske den inte är så märkvärdig i sig, men för oss funkade den utmärkt. Den är bevakad, hålls i ordning och det finns tillgång till el, vatten, dusch och toaletter. Dessutom fanns en liten trevlig restaurang. Knorren med platsen är att den ligger på denna historiska olympiska anläggning. Sedan är det bekvämt cykelavstånd in till Tallinns centrum. Och vilka cykelbanor! Kanonbra!

Början på en speciell födelsedag

I Pirita hamn började och avslutade vi Mickes födelsedagsfirning. Han är världens bästa och mest egensinniga man. Dagen startade med en god frukost på den lilla restaurangens uteservering med utsikt över hamnen och de förtöjda båtarna. Kaffet avnjöt vi dock i stolarna utanför vår Plåtis. Sedan cyklade vi in till Gamla stan i Tallinn. Vi strosade runt och njöt den charmiga medeltida stadskärnans atmosfär innan det var dags för höjdpunkten. 

Utmanande mat på Kaks Kokka 

Vi gränslade våra små elcyklar och tog oss till Kaks Kokka. En trendig restaurang som fått gott betyg av andra bloggare. Där blev det en riktigt härlig födelsedagsmiddag. Maken utmanade ofrivilligt sig själv med att äta carpaccio gjord på älg. Det har sina sidor med språkförbistringar. Men han åt upp. Och det var okej. Därefter blev det en perfekt tillagad torsk. 

Champagnesalut

Mätta och belåtna satte vi oss på cyklarna igen och cyklade tillbaka till vår Plåtis i Pirita. Där hämtade vi en riktigt fin flaska skumpa, champagneglas och fårskinnsfällar och satte oss i trappan på "amfiteatern" och skålade för många, goda, kommande levnadsår - helst på väg i vår Plåtis. Utsikten? Jo tack. Vi hade platsen för OS-facklan rakt framför oss. Det går inte av för hackor. Man blir nästan lite eld och lågor av den här platsen.

Lite fakta om amfiteatern

Den har plats för 5 000 åskådare.
Den byggdes på initiativ av Sovjetunionen inför sommar-OS i Moskva 1980.

Plats (karta)

Tallin - Frihetsmonumentet
På kryss till Tallinn i Estland