logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (498 ord)

Torekov

På besök i St:a Thoras "spökstad" 

Att besöka berömda Torekov innan turistsäsongen ger en nästan spöklik känsla. Hus efter hus är igenbommat. Gardinerna är fördragna. Inga blommor i fönstren. Det är dött. Fantasin går loss. Har det hänt något? En invasion av rymdvarelser? Zoombies? Var är alla?

Men så till slut så såg vi ett hus med riktiga krukväxter i fönstret. Människor som rör sig i rummen. Puuhhh. Vi pustar ut. Vi konstaterar att vi kommit till en vacker liten sommaridyll där turismen tagit över. Där byn lever upp ett par månader under året.

Fikapaus och lite småprat

Konditoriet har precis öppnat för säsongen. Vi stannar till för en god fikapaus. Värdinnan/ägarinnan är glad, välkomnande och pratsam. Jo då, säger hon när vi undrar över alla tomma och igenbommade hus. Här bor bara cirka 1000 människor året runt. Men på sommaren kan det vara upp emot 15 000. Då är det liv och puls. Fönstren öppnas. Folk rör sig innanför och utanför husen. Vilka kontraster! Precis mitt emot konditoriet ligger St:a Thoras kyrka och ödekyrkogård. Helgonet St:a Thora bidrar också till att sätta fart på fantasin. 

Torekov är en fantastiskt fin liten ort. Verkligen värd ett besök. Och tack vare att de flesta husen är tomma kan du titta ogenerat på arkitekturen utan att behöva vika undan med blicken. Men vi lovar, blicken kommer ändå alltid söka sig tillbaka mot havet.

Sägnen om St:a Thora - sjömännens och de havande kvinnornas helgon

Enligt den medeltida sägnen var Jungfru Thora var en dansk kungadotter. Tillsammans med sina två bröder sändes hon till sjöss av sin  styvmoder som såg till att de led skeppsbrott. Thora drunknade. Hon flöt i land vid den stora stenen på stranden. Den blinde fiskaren Frenne fann henne och lovade att begrava jungfrun. I samma ögonblick fick han tillbaka sin syn. Ett kapell uppfördes på begravningsplatsen och det blev ursprunget till S:ta Thoras kapell, Torekovs gamla kyrka. 

S:ta Thora blev sjömännens och de havande kvinnornas speciella helgon och kom även att ingå i Bjäre härads vapen. S:ta Thora dyrkades här i bygden långt in på 1700-talet. Kyrkan som uppfördes under tidig medeltid ödelades vid den stora branden 1858.

St:a Thoras sten

Vid stranden hittar du St:a Thoras sten - där hon flöt iland. På samma plats sprang det även upp en färskvattenkälla. Långt in på 1800-talet vallfärdade människor dit. Prästerna satte stopp för denna "avgudadyrkan" genom att fylla igen källan. Men stenen finns kvar. Och tittar du efter noga kan du fortfarande se märkena efter Thoras kropp...

Plats (karta)

Kärradal - First Camp
Torekov - First Camp
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
söndag, 02 oktober 2022

Captcha bild

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved